Hrvatska
Regija
Hoće li broj 13 biti sretan za KK Zadar?

Hoće li broj 13 biti sretan za KK Zadar?

Autor: Paulo Sarić

U međuvremenu su padali Cibona, Cedevita, Partizan, Zvezda, Olimpija...

Kao i pretprošle sezone, ždrijeb ABA lige Zadranima je i ove godine već u prvom kolu donio gostovanje u Podgorici. Kao zagrijavanje za regionalne obveze, Dalmatincima je poslužilo otvaranje hrvatskog prvenstva gdje su prošle nedjelje bez previše muke svladali goste iz Škrljeva i krenuli u najmanje 56 utakmica dugačak boj, koji će, nadaju se u Zadru, završiti tek početkom lipnja.

Za razliku od lani, 'roster' je ove godine kompletiran prije početka sezone što je treneru Anti Nazoru dalo nešto više vremena da mnoštvo novih dijelova posloži u stroj od kojeg će suparnici zazirati.

Globalno se ne trebamo koncentrirati na ABA ligu. Sezona je duga i svaka utakmica ima svoju zamku – kazao je 41-godišnji stručnjak na klupi zadarskog sastava i dodao – sada trebamo biti fokusirani na gostovanje u Podgorici gdje nas čeka težak zadatak, momčad koja je po sastavljenom 'rosteru' programirana da bude u samom vrhu. Imaju kvalitetne strance od pozicije 'jedan' do pozicije 'pet'. Tu su playmaker Cobbs, Bamforth na šuteru... Tek su na krilu bili malo slabiji.

Nakon što prošle sezone nije uspjela obraniti naslov regionalnog prvaka, izgubivši u kontroverznom finalu od Crvene zvezde, Budućnost je promijenila gotovo čitavu momčad. Crnogorskog prvaka je napustilo čak devet igrača, ali jedno je ime ostalo isto. Ono iskusnog Suada Šehovića, dugogodišnjeg kapetana Podgoričana.

Šehović je po meni možda i najkompletniji igrač ABA lige na toj poziciji u posljednjih deset godina. Pred nama je težak zadatak, međutim moramo biti spremni, gledati sebe te nastojati da im barem u prvom dijelu pariramo u kontaktu, skoku i trci. Nećemo ići na izlet, već ćemo tražiti svoju šansu. Smatram da ova ekipa ima karakter da se tako postavi od samog starta.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nakon teško izborene pobjede nad Cibonom u četvrtfinalu Superkupa ABA lige, novi trener Budućnosti Slobodan Subotić vezao je dva poraza te će učiniti sve da svoju momčad vrati na pravi kolosijek.

Sigurno. To je neupitno. Iako konačni rezultat u Eurokupu protiv Unicaje to ne sugerira, igrali su živu utakmicu. Sve je otvoreno. Tek je prvo kolo i prerano je govoriti kome je voda u ušima. Sport je takav da je sve moguće, i zbog toga je zanimljiv.

Igračka kvaliteta i financijska moć na strani su domaćina, a Zadranima na ruku ne ide ni tradicija. Premda su nekoliko puta bili jako blizu, Dalmatinci su posljednju pobjedu u Podgorici upisali prije punih 13 godina, davne 2006.

Kada na početku sezone uspoređujemo momčadi, uvijek gledamo snagu 'rostera'. Ali, to nije presudno! Kemija između igrača, timski duh i radna etika su jako bitni. Priprema, strategija... – izjavio je rođeni Splićanin i nastavio – u ovom se trenutku maksimalno fokusiram da zadržimo dobre odnose unutar momčadi. Na startu sam naglasio važnost domaćeg terena, kako se ne bi ponovilo da se protivnici na Višnjiku ugodno osjećaju, kako su se osjećali lani. Identifikacija momčadi s publikom je najbitnija. A onda je svašta moguće.

FOTO: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

Premda je 'roster' složen prije početka sezone, momčad je kompletirana tek sredinom rujna i trebat će proći nekoliko kola da stvari sjednu na svoje mjesto.

 Smatram da sada nismo ni na 30 posto svojih mogućnosti. Pred nama je još dosta rada i uigravanja. Moramo doći u stanje da igramo na gornjoj granici svojih mogućnosti i onda se nećemo dovesti u situaciju u kojoj smo bili prošle sezone. Hoćemo li biti u sredini, malo ispod ili iznad... u ovom mi je trenutku teško reći.

Zadar je složio zanimljivu vanjsku liniju predvođenu 27-godišnjim Amerikancem Bryonom Allenom koji je prije nekoliko tjedana na Zadar Basketball Tournamentu u izravnom okršaju s ponajboljim europskim momčadima zorno pokazao da ima kvalitetu za puno višu razinu košarke nego ju u ovom trenutku igra.

Ipak, navijače najpopularnijeg hrvatskog kluba brine nedostatak centimetara pod obručima.

Mislim da to nije presudno. Ključ dominacije u bilo kojem momčadskom sportu je kontakt igra. Ako to budemo imali onako kako smo zacrtali, nedostatak visine je nebitan. Ako, pak, ne budemo - sigurno će biti problema. Imamo dva igrača koji dominiraju visinom, a na istoj poziciji imamo i dva niža, 'undersized', igrača. Do sada su ti niži imali više skokova, što dokazuje da nije sve u visini – zaključio je Nazor.

Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 18 sati u dvorani Morača.