Kolumne
Hoće li (i kada) hrvatski klubovi krenuti prema izlaznim vratima ABA lige?

Hoće li (i kada) hrvatski klubovi krenuti prema izlaznim vratima ABA lige?

Autor: Branko Tabak

Niti je Split u vrhu ABA 2 lige, niti Cibona, a posebice Zadar mirno plove prvoligaškim regionalnim vodama.

HT Premijer liga ove sezone ima 33 kola. ABA 2 liga 22. Dakle KK Split ove sezone očekuje 55 utakmica. Tu treba dodati i susret(e) Kupa Krešimira Ćosića kao i eventualne susrete doigravanja u ABA 2 ligi.

Iako je Split u sezonu ušao ambiciozno, s ponajvećim proračunom u HT Premijer ligi, i s ciljem da se preko ABA 2 lige domogne ABA lige, nakon osam odigranih kola jasno je kako su već napravljeni koraci unatrag koji ovu misiju otežavaju.

Žuti imaju tri domaće pobjede, četiri gostujuća poraza i poraz na Gripama od Borca.

S omjerom 3-5 bliži su pretposljednjem mjestu nego zoni doigravanja. No, rezultati kao takvi ne bi bili zabrinjavajući da se u igri Splita naziru bolji dani. Posljednja utakmica u Nikšiću protiv Sutjeske (i poraz 59-78) ukazao je na brojne hendikepe ove momčadi.

U nedavnom intervjuu za Basketball.hr bivši sportski direktor Splićana Damir Tvrdić je izjavio kao bi Split trebao izaći iz ovog natjecanja i pristupiti nekom natjecanju pod okriljem FIBA-e. Tu vidi prostor za mlađe igrače jer bi izostao vječiti pritisak ganjanja pozitivnog rezultata u svakoj utakmici ne bi li se ostvarili ciljevi koji malo što donose.

Ista situacija je u Zadru i Ciboni. Mladi (iznimka je ekstra talentirani Roko Prkačin) robuju svetom cilju  - ostanku u ABA ligi, a taj ostanak ne donosi baš ništa. Iz godine u godinu mijenjaju se igrači, guši vlastita škola, plaćaju sve rigoroznije kazne...

Zadar je sve pretvorio u teatar apsurda. Složio je momčad od desetak kupljenih 'back up' igrača. Dečki su to kojima valja naći i platiti smještaj, osigurati hranu, prijevoz...Domaći igrač je najjeftiniji igrač - pa makar ga platili više.

Pitanje je hoće li i kada hrvatski klubovi krenuti prema izlaznim vratima ABA lige? Prema potezima koje vuku Zadrani i Zagrepčani tu opciju za sada nisu stavljali ni pod razno, makar završili u ABA 2 ligi. No, jedna izjava izrečena danas u Zadru, a iza nje stoji sportski direktor Branimir Longin kazuje kako ima novin načina promišljanja.

'Za sada smo tu i borit ćemo se da u svakoj utakmici ostvarimo što bolji rezultat. Razmišlja li se o nečem drugom u budućnosti? Da!'

Ipak, najmanje iznenađenje bi bilo splitsko odustajanje od 'radosti' loptanja pod (drugoligaškim) regionalnim obručima.  

Naši su klubovi sami sebe doveli do ovako teške situacije, a da bi se resetirali morali bi stvoriti uvjete egzistiranja izvan 'ratne opasnosti'. Ako to nisu u mogućnosti učiniti financijskim i organizacisjkim iskorakom, onda je rješenje izlazak iz 'rata' i obnova u mirnodopskim uvjetima. Od nekuda se krenuti mora.