Hrvatska
Regija
Hoće li utakmica s Crvenom zvezdom za Zadrane biti revijalna ili egzistencijalna?

Hoće li utakmica s Crvenom zvezdom za Zadrane biti revijalna ili egzistencijalna?

Autor: Brano Tabak

Rasplet.

U ponedjeljak su odigrane i preostale tri utakmica pretposljednjeg kola ABA lige.

Partizan je bio bolji od Mega Bemaxa 102-88 čime je potvrdio startnu jedinicu uoči doigravanja i produžio zadarske nade za ostanak.

Crvena zvezda je bila bolja od FMP-a u Železniku 79-87. Ovom pobjedom Crvena zvezda je osigurala doigravanje. Pitanje je tek hoće li u njega ući s pozicije tri ili četiri. Startna pozicija broj dva je rezervirana za Budućnost koja je u Ljubljani poražena od Cedevita Olimpije 81-79. Koš odluke pao je u posljednjoj sekundi, a zabio ga je nakon prodora pod  Codi Miller-McIntyre.

Ovom pobjedom Ljubljančani su ostali u igri za doigravanje, no osim pobjede protiv Krke u Novom Mestu za takvo što im je potreban i poraz Mornara od Mega Bemaxa u Beogradu.

Naime, Mornar je u obje utakmice bio bolji od Cedevita Olimpije i u slučaju da obje ekipe pobjede u posljednjem kolu Mornar bi zauzeo bolju poziciju, odnosno osigurao doigravanje.

Što se događa ako Zadar pobijedi Crvenu zvezdu, Mornar Megu, a Cedevita Olimpiju? Tada se zatvara krug u kojem bi Mornar bio treći (3-1), Zvezda četvrta (2-2), a Cedevita Olimpija peta (1-3).

U slučaju pobjede Crvene zvezde nad Zadrom Beograđani bi s bodom više sigurno bili treći.

Odlična stvar za Zadar je raspored natjecanja koji prvo u subotu (17 sati) na parket dovodi Krku i Cedevita Olimpiju. Žele li ikakvu šansu za doigravanje Ljubljančani moraju slaviti. I čekati. U nedjelju u podne Mega dočekuje Mornara. Barani pobjedom osiguravaju doigravanje, Beograđani izbjegavanje posljednjeg mjesta. I na koncu u ponedjeljak (18 sati) na parket izlaze Crvena zvezda i Zadar.

U tom trenutku ta utakmica za Zadar može biti revijalnog karaktera (ako Mega i Krka pobijede) i kvalifikacijskog (ako jedna ili obje ekipe izgube).

Izgubi li Krka u subotu od Cedevita Olimpije, a Mega u nedjelju od Mornara Zadar bi eventualnom pobjedom izborio ostanak u ligi bez baraža. Poraz bi značio posljednje kolo i ispadanje iz lige.