Kolumne
Hoće li Zadrani podržati reprezentaciju ili ne?

Hoće li Zadrani podržati reprezentaciju ili ne?

Autor: Branko Tabak Photo: Basketball.hr (Šime Zelić)

Pitanje svih pitanja.

Završnica Kupa Krešimira Ćosića je iza nas. Bilo je dosta uzbuđenja, radosti i razočaranja. Svakako najtužniji su domaćini iz KK Zadar kojima je kombinacija rasta očekivanja i pada forme odsjekla ruke i noge te su poraženi u polufinalu od Cibone.

Najzadovoljniji su uz osvajače kupa Cedevitu (definitivno najkvalitetniju hrvatsku momčad) i u Zaboku i Škrljevo. Ova su se dva kluba pokazala kao ozbiljno ustrojene i vođene sredine koje će se nešto pitati i u HT Premijer ligi, odnosno u doigravanju.

Sljedeća velika košarkaška akcija je novi ciklus utakmica reprezentacije Hrvatske u Kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Protivnici su Rumunjska (23. veljače) i Nizozemska (26. veljače), a grad domaćin opet Zadar.

Koliko će se neuspjeh Zadra u Kupu Krešimira Ćosića odraziti na posjećenost Krešine dvorane pitanje je koje je dominiralo u VIP salonu i PRESS centru Višnjika, a prenijelo se i na društvene mreže.

Tako je na Facebook stranici KK Zadar Fans pokrenuta rasprava na temu: Dolazite li na utakmice reprezentacije ili ne?

Komentari su raznoliki od poziva na bojkot do poziva: Svi na Višnjik! 


Iako je potpuno jasno da će svi oni koji vole košarku i koji osjećaju domoljubni zanos kada se brane boje hrvatske na sportskim terenima doći na utakmice, treba u obzir uzeti i činjenice koje mogu utjecati na posjećenost: razočaranje zadarskih navijača raspletom Kupa Krešimira Ćosića, traženje krivaca izvan vlastitog dvorišta, zasićenost košarkaškim događanjima, financijski trošak navijača, atraktivnost imena protivnika...

No, kada se sve oduzme i zbroji, na kraju ipak ostaje činjenica da će pred zadarskom publikom (a Zadar nije daleko niti navijačima iz ostalih krajeva Hrvatske) nastupiti izabrana hrvatska vrsta, Bili zadovoljni rezultatima, izbornikom, igračima i čelnim ljudima Saveza ili ne, u pitanju su utakmice odluke, utakmice koje mogu zaustaviti put jedne iznimno darovite generacije prema Svjetskom prvenstvu ili im širom otvoriti vrata.

Igrači koji su se odazvali, a njihova imena bit će objavljena danas, spremni su za taj cilj dati sve, makar većina njih zna da će u slučaju ostvarenja cilja morati prepustiti mjesta onima koji u ovom trenutku zbog kompliciranih odnosa na košarkaškoj (političkoj) karti svijeta ne mogu odjenuti hrvatski dres.

Na stranu imena protivnika, u dvorani Krešimira Ćosića ipak će igrati Hrvatska.