Hrvatska
Hrabar otpor nedovoljan za veliko iznenađenje. Stipanović u produžetku 'slomio' Zadrane

Hrabar otpor nedovoljan za veliko iznenađenje. Stipanović u produžetku 'slomio' Zadrane

Autor: Paulo Sarić

Little je prokockao veliku priliku domaćina da u posljednjem napadu dođu do pobjede.

Cedevita je pred 3000 gledatelja u dvorani „Krešimir Ćosić“ svladala Zadar rezultatom 67-75 i povela 1-0 u polufinalnoj seriji doigravanja za prvaka Hrvatske. Zadrani su odigrali ponajbolju obrambenu partiju sezone i limitirali goste na samo 62 poena u prvih 40 minuta, no u produžetku su morali potpisati kapitulaciju pred Rimčevim trupama.

Domaćini su nesigurno krenuli u utakmicu te su u prve četiri minute izgubili već četiri lopte, no ni Cedevita s druge strane nije bila raspoloženija pa smo u samom uvodu gledali izjednačenu utakmicu. Zagrepčani su prvi koš iz igre postigli tek nakon pet minuta, ali nije trebalo dugo čekati da kvaliteta šampiona dođe do izražaja. Ulaskom Pullena gostujući je napad dobio fluidnost pa je pa je trener Nazor ubrzo bio primoran pozvati minutu odmora ne bi li prekinuo seriju 'Vitamina' 0-9.

Čim su Zagrepčani zatvorili reket i počeli riskirati dalekometni šut domaćina, Zadrani su upali u probleme. Bez ubačaja iza linije 6,75 u prvih deset minuta i sa sedam slobodnih bacanja manje od suparnika minus četiri uoči druge dionice bio je nerealno dobar rezultat po domaćine.

Ulazak Petra Marića dao je injekciju energije dalmatinskom sastavu, no dobra rola Ede Murića držala je goste na raspon ruke ispred Zadra u tim trenucima.

Nažalost, iskusni je Slovenac svoje majstorije na parketu „začinio“ provociranjem domaće publike. Potez kakve si igrači njegovog renomea nipošto ne bi smjeli dopuštati.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

U 13. smo minuti po prvi put nakon četveromjesečne pauze vidjeli visokog Šveđanina Williama Magarityja koji je nedugo potom tricom primaknuo svoju momčad na samo dva poena zaostatka (27-29). Lovili su i lovili Zadrani zaostatak sve do velikog odmora, da bi polaganjem Luke Žorića u 20. minuti vratili stvari na početak pred drugog poluvremena.

Na parketu se u nastavku pojavio i Justin Cobbs koji je prosjedio prve dvije četvrtine bez naznake da bi mogao ući u igru da bi Žganec i Murić potpisali prva četiri poena gostiju, no Zadru su veći problem stvorile dvije vezane osobne pogreške Littlea koji je morao preseliti na klupu. Iskoristili su to 'Vitamini' da se odvoje na dva posjeda prednosti, no ulazak Lovre Bašića je pokrenuo domaćine koji su ponovno povezali svoje redove i serijom 7-0 stigli do prvog vodstva od samog otvaranja susreta (43-42).

Iako je bilo primjetno da je Pullen polako počeo dodavati gas i uzimati loptu u svoje ruke sve do kraja treće četvrtine gledali smo izjednačenu igru, da bi deveti uzastopni poen američkog razigravača vratio Rimčeve momke u plus već u prvom napadu, činilo se, odlučujuće dionice. Činilo se da dolaze momenti koji će prelomiti utakmicu, no uslijedilo je razdoblje igre obilježeno greškama s obje strane pa smo do 35. minute vidjeli tek sedam poena. Dva s domaće i pet s gostujuće strane pa je semafor pokazivalo 54-57.

Sušu je prekinuo Murić nakon novog skoka u napadu Cedevite, dvanaestog po redu, no 'Vitamini' su se nastavili nuditi sve do same završnice. U posljednju se minutu ušlo sa 60-62, da bi promašaj Littlea popravio Dašić i 43 sekunde prije kraja poravnao rezultat.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Za vrijeme gostujuće minute odmora emotivni Žorić je bodrio publiku, a 'napetost' se mogla rezati nožem. Napad je imala Cedevita, no trice su promašili prvo Pullen, a onda i Krušlin da bi zadnji napad i priliku da sve riješi već u 40. minuta prokockao Little koji je 18 sekundi pumpao loptu i na koncu uzeo najgori šut koji je mogao. Sa šest metara, preko ruke.

Produžetak.

U dodatnih je pet minuta do izražaja došla veća kvaliteta hrvatskog prvaka koji je na krilima borbenog Andrije Stipanovića kaznio sve propuste domaće obrane i na koncu došao do rezultatski uvjerljive pobjede.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Pullen i Murić s 20 odnosno 16 poena, dok je Stipanović dodao deset, pa je 16 koševa Žorića i poen manje Božića otišlo u vjetar po domaćine.