Europa i Svijet
Hrabra Baskonia napokon uspjela svladati Fenerbahce - sjajna izvedba Rodriguea Beauboisa

Hrabra Baskonia napokon uspjela svladati Fenerbahce - sjajna izvedba Rodriguea Beauboisa

Autor: Saša Ćirić

Utakmica u Vitoriji je bila pravi festival dalekometnih šuteva i zakucavanja, a na kraju su pobjedu izvojevali domaćini, koji su šutirali čak 56% za tricu!

Baskonia je u pripremi ove utakmice dobila dodatni vjetar u jedra činjenicom da im se vraća Jayson Granger. Amerikanac doduše nije briljirao u povratku, što je i teško bilo za očekivati nakon ozljede, ali je zato drugi vanjski igrač domaće momčadi zablistao - Rodrigue Beaubois je odigrao jednu od najboljih utakmica u dresu baskijskog kluba.

Već u samom otvaranju utakmice Beaubois postiže tri trice iz četiri pokušaja te pokazuje da je ušao u susret iznimno motiviran. Domaća momčad dolazi u vodstvo 18-10, ali gosti brzo utakmicu vraćaju u egal serijom 8-0. Johannes Voigtmann jednim pogođenim bacanjem prekida tu seriju, ali nakon zakucavanja Ahmeta Duverioglua gosti odlaze na 19-20, što je bio završni rezultat druge četvrtine.

U drugom periodu susreta su domaći uhvatili šutersku formu. S čak pet trica u deset minuta su izbombardirali koš gostiju, međutim u prvoj polovici četvrtine su i Obradovićevi igrači imali dobar ofanzivni ritam. Nalet Baskonije se događao u završne dvije minute - od rezultata 37-35, kojeg je dvojkom postavio Luigi Datome 2:10 prije kraja, domaći rade seriju 10-0 preko inspiriranih Beauboisa i Voigtmanna (svaki po pet poena), ali Talijan bujne brade u redovima turske momčadi zatvara poluvrijeme tricom za 47-38.

Treću četvrtinu gosti otvaraju forsiranjem svog najraspoloženijeg igrača u ovoj utakmici, Jana Veselya. koji nakon asistencija Brada Wanamakera i Kostasa Sloukasa smanjuje na 49-44 nakon nepune dvije i pol minute igre. Nakon toga se Baskonia počinje polagano odvajati, pa na polovici četvrtine dolaze opet na dvoznamenkastu prednost (58-48). Marko Gudurić i Datome uzvraćaju tricama, pa se razlika opet spušta na samo četiri poena u korist domaćina. U završnici četvrtine su poprilično raspoloženi i Gudurić, koji postiže još dvije trice (četiri ukupno), i Vesely. U posljednju četvrtinu se ulazi u potpunoj neizvjesnosti s rezultatom 67-66. 

Počinje tada show Latvijca Janisa Timme, koji s dvije trice i dvicom u početne dvije minute posljednje četvrtine odvaja domaću momčad na 75-66. Priključuju mu se Tornike Shengelia s četiri poena i Matt Janning s tricom za, pokazat će se, ključnih pet minuta dvoboja. Jednostavnom matematikom dolazimo do zbroja od 15 poena zaredom domaćina i najveću prednost na utakmici - 82-66. Prve poene za goste u posljednjoj dionici postiže Nicolo Melli, i to s linije slobodnih bacanja nešto preko pet minuta prije kraja utakmice. Domaći tada malo počinju kalkulirati, forsirajući duge napade da istekne vrijeme, što iskusni lisac poput Obradovića koristi da se ponovno primakne na jednoznamenkastu razliku. U tome uspijeva nešto preko dvije minute do kraja, nakon jednog pogođenog slobodnog bacanja Veselya gosti zaključuju seriju od 12-2 i prilaze domaćima na šest poena razlike (84-78). Ponovno preko češkog internacionalca to uspijevaju minutu prije kraja, ali nije bilo dovoljno snage ni znanja za nešto više. Svojom drugom tricom Sloukas postavlja konačni rezultat 88-83.

Kod domaće momčadi je skupinu od šest dvocifrenih igrača predvodio Beaubois (21 poen i 5 asistencija), a pratili su ga Voigtmann i Poirier s 12, Huertas s 11 poena i 7 asistencija, Janning s 10 poena te Shengelia s po 10 poena i skokova. Kod gostiju uvjerljivo najbolji pojedinci su bili Vesely (17 poena, 10 skokova) i Sloukas (14 poena, 11 asistencija). Datome je dodao 13 poena, a Gudurić 12.

Šansu za povratak u Istanbul će Vitoria tražiti u četvrtak, 26. travnja u 21:00 prema srednjoeuropskom vremenu. Mogu li održati vrhunsku šutersku formu?