Europa i Svijet
Toni Blažan MVP austrijskog kupa

Toni Blažan MVP austrijskog kupa

Autor: Teo Cilar Photo: Teo Cilar

Gmunden Swansi pobjednici su kupa u Austriji koji je imao hrvatski štih jer su sve četiri momčadi u sastavu imali Hrvate, a sastav Beča i našeg trenera.

Prvo ovogodišnje kup natjecanje u Europi igrano je prošlog vikenda u Austriji gdje nije nedostajalo uzbuđenja i iznenađenja, ali ni hrvatskih predstavnika. Najveće iznenađenje vidjeli smo u polufinalu gdje je Beč Aramisa Naglića i Ivana Siriščevića prosuo 20 poena prednosti protiv ekipe UBSC Graz za koju je odlično igrao Zadranin Mario Špaleta

Polufinalni susreti igrali su se u subotu, a Gmunden Swansi našeg Tonija Blažana su neočekivano lako slomili otpor domaćina Oberwart Gunnersa za koje igraju Renato Poljak i Edi Patekar. Blažan je u pobjedu svoje momčadi ugradio 10 poena uz 4 skoka. Na drugoj strani je Poljak ubacio 15 uz 12 skokova dok je povratnik nakon ozljede Patekar u 10 minuta tek jednom šutirao na koš i ubacio 2 poena uz 2 skoka. 

Izgledalo je da će i drugo polufinale biti jednosmjerna ulica, Beč je protiv Graza dominirao u prvom poluvremenu došavši do 20 poena prednosti u jednom trenu, a na poluvrijeme su otišli s plus 18. Očito je uslijedilo opuštanje jer ono kako su igrači Naglića odigrali treću četvrtinu bilo je ispod svake razine. UBSC je odličnom igrom stigao i prestigao prednost Beča i došao do plus tri u tom periodu, ali u posljednju dionicu se otišlo s poravnatih 69:69. Beč je u tom periodu opet bio bolji i na četiri i pol minute do kraja dolazi do plus 11 (88:77), a na dvije i pol minute do kraja bili su na plus osam (90:82) i onda šok! Momčad UBSC-a je susret završila serijom 10:0 koju je polaganjem za pobjedu na pet sekundi do kraja zaključio omaleni Amerikanac Zachery Cooks za veliko i neočekivano slavlje momčadi iz Graza i veliko finale. Špaleta je u tom susretu ubacio 12 poena dok je Sirišćević postigao 6 uz 3 asistencije. 

Iako je teško bilo za očekivati da u dva dana ekipa iz Graza skine dva velika favorita, momčad UBSC-a je krenula jako dobro u susret i na krilima našeg Marija Špalete držala konstantno vodstvo u prvom poluvremenu te na odmor otišla vodstvom 36:32. Zadarski je centar u prvom poluvremenu ubacio 10 poena uz 7 skokova, dvije asistencije te jednu ukradenu i osvojenu lotu te je imao daleko najvišu valorizaciju (18) u obje ekipe. UBSC je držao vodstvo sve do četiri i pol minute do kraja perioda kada su imali plus četiri, ali nisu izdržali. Gmunden je počeo pogađati vanjske šuteve, posebno je raspoložen bio Toni Blažan koji je u tom periodu ubacio tri trice i jednu dvicu te bio najzaslužniji što su minus četiri pretvorili u plus sedam nakon trećeg perioda. 


FOTO: Teo Cilar

Gmunden je na pet minuta do kraja bio na plus 10, ali UBSC se još jednom vratio, stigli su na 70:65, ali utakmicu je tada novom tricom riješio Blažan za veliko slavlje igrača i navijača Gmundena. Na kraju je Toni Blažan potpuno zasluženo bio izabran za MVP-a finala jer je bio uvjerljivo najbolji igrač svoje momčadi i utakmice. Ubacio je 21 poen uz 9 skokova i dvije asistencije. Spomenimo kako ovaj momak s obitelji živi u Austriji, a ljeta provodi u kući u Zadru gdje uvijek individualno trenira, a igra i ljetnu ligu. Špaleta je na drugoj strani ostao na 10 poena i 7 skokova te dva asista, ali valja spomenuti kako je cijelo drugo poluvrijeme dobio tek jednu loptu ispod koša od svojih suigrača, a trener Ervin Dragšić ga je odlučio u posljednjih šest minuta utakmice držati na klupi. Nije se pokazalo kao dobar potez jer je tada u reketu bila prevelika rupa što su igrači Gmundena jako dobro koristili. 

Spomenimo i to kako je Aramis Naglić nakon poraza od Graza ponudio ostavku koju uprava kluba nije prihvatila.