Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatice u pohodu na inozemstvo: Režan produžila vjernost klubu, Slonjšak i Begić u novim sredinama

Hrvatice u pohodu na inozemstvo: Režan produžila vjernost klubu, Slonjšak i Begić u novim sredinama

Nijedna, nažalost, nije slijedila primjer Ivane Tikvić koja se vratila u Hrvatsku. No, to nije njihova krivica.

Premda su rosteri većine košarkaških kolektiva kompletirani, posljednje faceliftove rade ekipe koje su ovog ljeta teško nalazile rješenja na deficitarnim pozicijama. Nekoliko hrvatskih reprezentativki se tako našlo u žiži zanimanja inozemnih klubova.

Prva u nizu je iskusna Marija Režan, koja će provesti još jednu sezonu u češkom prvaku, USK Praha. Portal Ženska košarka dodaje kako je protekla sezona bila iznimno uspješna za Režan, koja je u češkom prvenstvu postizala 14.5 poena u prosjeku, uz 7.1 skok. Takve izvedbe su joj trasirale put do druge najbolje petorke lige po izboru eurobasket.com. U Euroligi je postizala 10.6 poena uz 7.8 skokova. 

Sljedeća je Iva Slonjšak, koja je dres Celja zamijenila onim turskog Cukurova. Nakon sjajne sezone u Celju, Slonjšak je odlučila napraviti zaokret u karijeri, a dodajmo i to da turski klub sudjeluje u kvalifikacijama za Euroligu. Na putu do najjačeg kontinentalnog natjecanja im stoji ruska Nadežda iz Orenburga. Hrvatska reprezentativka je u tri sezone u Celju osvojila gotovo sve što se može osvojiti, pa u Tursku odlazi s reputacijom druge najbolje igračice WABA lige (prošle sezone 16.6 poena, 6.5 skokova i 3 asistencije u prosjeku).

Treća, ne i najmanje bitna, je Ana-Marija Begić, koja iz Švedske seli u Poljsku. U Švedskoj je prošle sezone za Udominate Basket, aktualne viceprvakinje Švedske, igrala tri lige – Damligan, EEWBL i EuroCup. U 25 igara Damligan prosječno je postizala 11.8 koševa po nastupu, 8.3 skoka i 2.2 asistencije te značajno pridonijela da Udominate regularnu sezonu završi kao drugi najbolji tim Švedske. Od ove sezone će nastupati za poljskog prvoligaša Energa Torun, koji je prošlu sezonu završio na četvrtoj poziciji i traži rješenja za pohod na sami vrh. Uz nastupe u poljskom prvenstvu, Begić će s novom ekipom nastupati i u EuroCupu, gdje će snage odmjerati s Galatasarayem, MBA Moskvom, Spartakom iz Noginska i Niki Lefkadasom WBC.

Sve tri djevojke bi trebale biti značajni kotačići hrvatske nacionalne selekcije u nastavku kvalifikacija za EP 2019, koje će se igrati u Latviji i Srbiji.