Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatima bronca, 'Slovencima' Veljku Petranoviću i Vladi Rizmanu zlato

Hrvatima bronca, 'Slovencima' Veljku Petranoviću i Vladi Rizmanu zlato

Autor: Basketball.hr

Europsko prvenstvo veterana.

Upravo je završeno 10. FIMBA Europsko prvenstvo, koje se od 22.6. do 1.7.2018. održavalo u Mariboru u susjednoj Sloveniji. Nastupilo je ukupno 130 ekipa iz 20 zemalja Europe u 16 dobnih kategorija, od toga u 7 ženskih kategorija dobi od 30+ do 60+ te u 9 muških kategorija dobi od 35+ do 75+.

Hrvatska je na ovom prvenstvu nastupila s tri muške ekipe u kategorijama M50+, M55+ I M60+.

U kategoriji M50+ ekipa Hrvatske zauzela je 8. mjesto.

Inače u toj kategoriji Srbija je osvojila 3. mjesto, Italija 2. mjesto, dok je domaća ekipa Slovenije osvojila 1. mjesto. Istaknutu ulogu u ekipi Slovenije imao je nekadašnji igrač Cibone, zagrepčanin Vlado Rizman, sada sa stalnim prebivalištem u Republici Sloveniji.

Hrvatska ekipa u kategoriji M55+ zauzela je 6. mjesto.

U toj kategoriji 3. mjesto osvojila je B ekipa Slovenije, 2. mjesto osvojila je ekipa Njemačke, dok je 1. mjesto osvojila A ekipa Slovenije, predvođena nekad slavnim slovenskim reprezentativcima Slavkom Kotnikom i Dušanom Hauptmanom, s kojima je sada u ekipi igrao i nekadašnji hrvatski reprezentativac i zvijezda KK Zadra Veljko Petranović, isto sa stalnim prebivalištem u Republici Sloveniji.

Veljko Petranović (Foto: Šime Zelić - Basketball.hr)

U kategoriji M60+ zlatnu medalju osvojila je ekipa Moldavije, dok se srebrom okitila ekipa Njemačke.

U borbi za treće mjesto hrvatska ekipa pobijedila je Litvance i tako osvojila broncu!

Hrvati su u ovoj kategoriji nastupili u sastavu: Zlatko Balog, Željko Bastić, Jozo Bedalov, Mladen Filipan, Boris Gulan, Karlo Harazim, Nikica Hoti, Branko Iveković, Tomislav Katić, Zdenko Kovačić, Vladimir Modrić, Čedomir Ćiro Perinčić, Veljko Petrović, Denis Špac, predvođeni trenerom Zdravkom Petrićem Kirbyem.

Ova ekipa u kojoj su nastupili i nekad vrhunski košarkaši, kao što je to legenda KK Zadra Ćiro Perinčić, zatim nekad amaterski košarkaši, a danas redom uspješni manageri, poduzetnici, liječnici, te vrhunski znanstvenici, kao npr. prof.dr.sc. Zdenko Kovačić, donedavni predsjednik Hrvatskog robotičkog saveza.


Takva ekipa pokazala se vrhunskom i na veteranskom košarkaškom terenu i donijela Hrvatskoj medalju s ovog natjecanja na europskoj razini.