Hrvatska
Hrvatska bez poraza zaključila skupinu

Hrvatska bez poraza zaključila skupinu

Autor: Paulo Sarić

A sad slijedi ono pravo!

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 18 godina sa savršenim je učinkom zaključila natjecanje u skupini na Europskom prvenstvu B divizije koje se održava u Tallinnu. Izabranici Vladimira Anzulovića preokretom u posljednjoj četvrtini su došli do pobjede nad Bjelorusijom rezultatom 73-67.

U susretu koji hrvatskoj reprezentaciji nije imao značaj po pitanju plasmana u drugi krug veću su šansu dobili mladići koji su manje igrali u prve četiri utakmice. Ponovno je najveću minutažu imao Hercegovac Mateo Drežnjak koji je ujedno bio i najbolji strijelac naše reprezentacije sa 16 koševa, čemu je pridodao i sedam skokova.

Motiviraniji Bjelorusi, koji su s pobjedom u današnjem dvoboju mogli osigurati prolazak u četvrtfinale, furiozno su ušli u utakmicu i nakon manje od pet minuta vodili s 0-10. Ipak, izbornik Anzulović nije zvao minutu odmora već je pustio našim momcima da se sami izvuku iz rupe u koju su upali. Malo po malo Hrvatska se vraćala u susret, da bi zahvaljujući seriji 13-0 sredinom druge dionice koju je pokrenuo Luka Šamanić s pet vezanih poena, preokrenula utakmicu. Na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 36-30 za našu reprezentaciju.

Naši su juniori bolje otvorili treću dionicu te su u 23. minuti košem mladog igrača Cedevite Darka Baje otišli na prvu dvoznamenkastu prednost. Šamanić je nedugo potom postavio i plus 12, no onda je Hrvatska neobjašnjivo stala. Do kraja četvrtine jedino su Kukić polaganjem i Jordano tricom zabili koševe iz igre što su Bjelorusi iskoristili ne samo da istope zaostatak, već i da preokrenu rezultat i s prednošću uđu u posljednju četvrtinu. Čak 28 primljenih koševa u samo deset minuta, i to od strane momčadi koja se mogla podičiti uvjerljivo najboljom obranom u prva četiri susreta, dovoljno govori.

Foto: FIBA.com

Nezadovoljan je bio i izbornik Anzulović koji je kombinirao i kombinirao sve dok nije pronašao recept. U posljednjoj je dionici hrvatska reprezentacija zaigrala izvrsnu obranu te je suparnicima dopustila samo devet poena. Susret je doduše dugo vremena bio neizvjestan jer napad nije pratio dobru igru u obranu, no kako se u posljednje dvije minute ušlo s prednošću naše momčadi od dva posjeda tako su i suparnici postajali sve nervozniji. Nekoliko ishitrenih šuteva koji su kažnjeni s linije slobodnih bacanja odlučilo je pobjednika i putnike u drugi krug.

Hrvatsku je do pobjede predvodio već spomenuti Mateo Drežnjak, a ruku mu je dao Luka Šamanić koji je za manje od 20 minuta ubacio 15 koševa uz šest skokova i tri ukradene lopte. Najefikasniji u redovima Bjelorusije bio je Dzmitry Ryuny s 13 poena i pet skokova, ali i čak pet izgubljenih lopti.

A sad kreće ono pravo. Prvo četvrtfinale, jedina utakmica u kojoj naša momčad nema pravo na kiks, a potom i polufinale. Dva ključna dvoboja ove generacije. Preduvjet da se ostvari cilj koji je unaprijed poznat – povratak u elitni razred europske košarke. Tamo gdje je Hrvatskoj i mjesto.

Prva prepreka našoj reprezentaciji bit će Nizozemska. U petak, s početkom u 17.45h.