Europa i Svijet
Hrvatska dekalsirala Švicarsku uz sjajnu igru Karla Matkovića! A sada Eurobasket

Hrvatska dekalsirala Švicarsku uz sjajnu igru Karla Matkovića! A sada Eurobasket

Autor: Teo Cilar Photo: Marin Sušić/HKS

Pretkvalifikacije odrađenje za čistu peticu.

Hrvatska košarkaška reprezentacija je ostvarila i drugu pobjedu u sklopu pretkvalifikacija za nastup na Eurobasketu 2025. godine. Nakon uvodne, teško izborene pobjede nad Poljskom, Hrvatska je pregazila slabašnu reprezentaciju Švicarske. Izabranici Damira Mulaomerovića pobijedili su večeras u Opatiji Švicarsku rezultatom 84:53 (22:10, 28:16, 20:15, 14:12).

Hrvatska je od samog početka pokazala tko je "šef" na terenu. Krenuli smo s 6-0, a ta je razlika do kraja četvrtine narasla na 22:10. Posebno raspoloženi bili su Bojan Bogdanović s 7, Dario Šarić s 5 i Karlo Matković s 4 poena.

Hrvatska je u drugoj četvrtini dodala gas, a razlika je do kraja prvog poluvremena samo rasla. Vidjeli smo odličnu asistenciju Dominika Mavre za atraktivno zakucavanje Matkovića, tada smo poveli s 27:13, a preko Matkovića dolazimo po prvi puta do plus 20 na utakmici (37:17) da bi na poluvrijeme otišli s prednošću 50:26. 


Foto: HKS/Marin Sušić

Nakon velike razlike u prvom poluvremenu, Hrvatska je malo smanjila ritam, ali i to je bilo dovoljno da dobijemo preostale dvije četvrtine. Izbornik Mulaomerović dozirao je minutažu i dao priliku svima, osim Mariu Hezonji koji zbog lakše ozljede nije ulazio u igru. Naši su košarkaši nakon tri četvrtine imali vodstvo 70:41.

U posljednjoj četvrtini svi su naši nositelji igre proveli na klupi dok je iz početne petorke jedino Matković bio u igri uz Mavru, Roka Prkačina, Tonija Perkovića i Lovru Gnjidića. Oni nisu dozvolili da Švicarska smanji razliku te smo na kraju slavili s plus 31.  


Foto: HKS/Marin Sušić

Hrvatsku je predvodio sjajni i atraktivni Matković s 17 poena i 12 skokova, Šarić je ubacio 13 uz 7 skokova, Zubac 12 uz 7 skokova, a dvocifren je bio i Bogdanović s 12 poena. Hrvatski izbornik ovoj je četvorci rasporedio minutažu između 17 i 24 minute, a najviše je igrao Krunoslav Simon, 25 minuta dok je iz početne petorke najmanju minutažu imao Jaylen Smith, on je za nepunih 13 minuta na terenu ubacio 7 poena, a zanimljivo, bio je najbolji u rubrici +/- gdje je bio na plus 22. Kod gostiju je jedini dvocifreni s 10 poena bio Selim Moise Fofana


Foto: HKS/Marin Sušić

Hrvatskoj sada slijedi završno glancanje za početak Eurobasketa koji starta 01. rujna, a Hrvatska svoju prvu utakmicu igra 02. rujna u 17 sati protiv Grčke.