Hrvatska
Hrvatska i bez Radovčića do nove velike pobjede

Hrvatska i bez Radovčića do nove velike pobjede

Autor: Paulo Sarić

Irci su, kao i većina protivnika u B diviziji, bili nedorasli našoj reprezentaciji.

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 20 godina došla je i do četvrte pobjede na Europskom prvenstvu B divizije koje se održava u rumunjskoj Oradei. Ni dan pauze nije naškodio mladim Hrvatima koji su uvjerljivo svladali reprezentaciju Irske rezultatom 95-47.

Susret je od početka do kraja bio jednosmjeran. Izabranici Damira Rajkovića utakmicu su otvorili sa 6-0, a već nakon tri i pol minute su imali dvoznamenkastu prednost. Izgledalo je kao da su se na terenu susrele dvije različite dobne skupine pošto su mladi Hrvati, očekivano, bili brži, viši i jači. A kada na to dodate da su i tehnički potkovaniji i bolji šuteri, ishod nije niti mogao biti drugačiji.

Posebno je uvjerljiv bio dojam iz druge četvrtine kada su na teren izišle nominalno hrvatske rezerve. Željni igre stisnuli su nemoćne Irce i dopustili tek četiri primljena koša u deset minuta. Cinici bi rekli četiri više nego u prvom kolu protiv Kosova. Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Hrvatske 41-14, a u nastavku su se naši momci ipak ponešto opustili, pa su protivnici prestali gubiti lopte u serijama na agresivnu obranu hrvatske reprezentacije. U napadu je zadržana fluidnost, a kako i ne bi kada je većina šuteva bila otvorena skoro kao na treningu. Do kraja je bilo bitno da se nitko ne ozljedi, a taj najbitniji cilj je ispunjen. Oni sekundarni, zabiti sto poena i pobijediti s 50 koševa razlike, na oduševljenje nekolicine irskih navijača, ipak nisu, premda se igralo do samoga kraja te nije bilo pumpanja lopte zadnjih 20-ak sekundi kao što prečesto viđamo na europskim terenima u posljednje vrijeme.


Hrvatska je ovaj susret igrala bez mladoga Šibenčanina Krešimira Radovčića koji se ozlijedio u susretu protiv Mađarske, ali to se gotovo nije niti osjetilo na igri. Protiv Irske, iskreno govoreći, nije niti moglo. Našu je reprezentaciju ponovno predvodio kapetan Roko Badžim koji je za manje od 18 minuta na parketu zabio upravo toliko koševa, uz to uhvativši šest skokova. Slijedio ga je Toni Perković s 15 poena. Jedini dvoznamenkasti u redovima Irske bio je Sean Gilmore koji je zabio 12 koševa.

Naši momci sutra igraju posljednji susret skupine D protiv najgore reprezentacije naše skupine Moldavije. Utakmica počinje u 17.30h, a prijenos uživo ćete moći pogledati na našim stranicama.