Hrvatska
Hrvatska izborila plasman u finale Kupa Borislava Stankovića

Hrvatska izborila plasman u finale Kupa Borislava Stankovića

Autor: Paulo Sarić

Zadržan stopostotni učinak.

Hrvatska reprezentacija u trećem je susretu kineske turneje uvjerljivo svlada Egipat rezultatom 92-64 i izborila plasman u finale turnira. Utakmica je bila relativno slična dvoboju prvoga kola protiv Kine pošto su izabranici Aleksandra Petrovića od samoga početka zagospodarili terenom i praktički nakon prvih deset minuta riješili pitanje pobjednika. U susretu u kojemu je razlika u kvaliteti bila i više nego očita priliku su dobili igrači koji su manje igrali u prva dva kola. Na koncu su se svi osim Henrika Širka upisali u strijelce, a priliku je najbolje iskoristio novi igrač Cibone Josip Bilinovac koji je meč završio s 23 koša, četiri skoka, tri asistencije i dvije ukradene lopte. Vrlo je dobar bio i Luka Božić koji je dodao 19 poena i pet skokova.

Naši su momci izvrsno otvorili utakmicu i već se nakon tri minute (i jedne sekunde) odvojili na dvoznamenkastu razliku. Izbornik Petrović odlučio je dati priliku igračima koji su manje igrali u prva dva susreta, pa u igru nisu ulazili Dominik Mavra, Ivan Ramljak i Tomislav Zubčić, dok je Ivan Buva imao ograničenu minutažu. Od početka se vidjelo da su Egipćani nekoliko kvalitativnih razina ispod naše reprezentacije što su naše rezerve dobro iskoristile. Posebno se istaknuo Josip Bilinovac koji je već nakon prve četvrtine na kontu imao 11 koševa.

foto: HKS Twitter

Zanimljivo je da izbornik nije napravio niti jednu izmjenu u prvih deset minuta, očito odlučivši dati punu priliku onima koje je želio provjeriti u jutrošnjem dvoboju. Zahvaljujući izvrsnoj trici Hrvatske koja je nakon prvih deset minuta bila 5/6, a na visokoj razini je ostala i do kraja susreta, prednost je brzo rasla. Dobra obrana limitirala je suparnike na niski broj poena, a nakon što je Egipat iz nekog razloga pokušao zonu protiv šuterski vrlo dobro raspoložene hrvatske vrste, već sredinom druge dionice odvojili smo se na plus 20. Tvrdoglavo nastavljajući sa zonskom obranom suparnici su pokopali sami sebe, pa je trica Hrvatske u 17. minuti bili 8/11, a pogađali su većinom oni kojima to nije glavno oružje. Prvenstveno Bilinovac koji je je do kraja susreta ubacio njih četiri i možda zavarao pokojeg skauta da se radi o šuteru kojeg treba respektirati.

Na odmor se otišlo s rezultatom 49-27, a u nastavku smo gledali istu priču. Izvrsnim otvaranjem treće četvrtine naša se reprezentacija ubrzo odvojila na 30 koševa prednosti, a granicu je probio Jakov Mustapić iz trećeg pokušaja. U kratkom je roku imao dvije otvorene trice koju je promašio, no to ga nije obeshrabrilo te je potekao i treću i – zabio. Treća sreća za plus trideset (i dva). Naši su momci zadržali koncentraciju do isteka dionice, a onda su malo povukli kočnicu. Na koncu su se svi koji su igrali upisali u strijelce, osim igrača KK Split Henrika Širka koji je gotovo da i nije gledao na koš već se trudio što je više moguće razigrati suigrače. Uostalom, jedan je Splićanin davno kazao da koš usrećuje jednoga, a asistencija dvojicu.

Hrvatska je imala šest dvoznamenkastih igrača, a zanimljivo je primijetiti da je najbolji asistent u našim redovima bio (krilni) centar Marijan Čakarun s pet dodavanja. Bolji od ostalih kod Egipta bio je Mostafa Meshaal koji je za manje od 20 minuta zabio 12 poena.

Hrvatska je ovom pobjedom neporažena završila prvi dio turnira te će u nedjelju odmjeriti snage s boljim iz susreta domaćina i pomlađene reprezentacije Njemačke.