Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Hrvatska je u polufinalu!

VIDEO: Hrvatska je u polufinalu!

Autor: Saša Ćirić

Jako dobra izvedba naše momčadi protiv nevjerojatne Litve!

Hrvatska U16 reprezentacija je u polufinalu EP-a! Naši mladići su svladali Litvu rezultatom 80-78.


Naša kadetska reprezentacija je u četvrtfinale ušla puna samopouzdanja, a kako i ne bi nakon tri maestralne partije u nizu, od kojih je najimpresivnija ona u osmini finala protiv Italije.

Suparnik u borbi za polufinale našim mladićima je bila nevjerojatna Litva, koja je u tri pobjede u skupini postizala prosječno 93.7 poena, a primala tek 50.3! U istom ritmu su nastavili i u osmini finala, s visokom pobjedom nad Nizozemskom (84-53). Suvišno je onda isticati da je u ovaj susret bilo potrebno ući s maksimalnim respektom i oprezom, ali bez straha. Naša reprezentacija ima brojne adute kojima se može suprostaviti brzoj i atraktivnoj momčadi kao što je litvanska, pa je najvažniji zadatak našeg izbornika Milana Karakaša bio neutraliziranje tog ubitačnog tempa i korištenje naših prednosti u missmatchevima.

Otvaranje utakmice prolazi u ispitivanju snaga bez preuzimanja većih rizika. Naši reprezentativci prvi bacaju karte na stol, tricom Borisa Tišme i dvicama Roka Prkačina odnosno Ivana Perasovića (uz dodatno bacanje) stvaraju seriju 8-0, kojom odlaze na +7 (15-8). Strašna Litva je u tim trenucima bila potpuno grogirana, dok su naši mladići letjeli terenom. Ipak, naši suparnici se konsolidiraju u realnom vremenu, i kreću u protunapad. Teško je objasniti kako je tako naglo došlo do promjene odnosa na terenu, ali naša klupa nije reagirala pravovremeno pa minutom odmora prekidamo seriju Litvanaca tek nakon 10 uzastopnih poena (15-18). Po povratku na teren naši momci izgledaju puno bolje, a najljepši potez tog perioda pripada Perasoviću, koji je sjajno zakucao preko dvojice. Igra na velik broj poena odgovara objema momčadima, što povlači i nemali broj pogrešaka u osnovnim obrambenim zadacima. Slabo naši igrači brane backdoor protrčavanja, dok Litvanci muku muče s našim raspoloženim šuterima. Rezultat toga je visokih 26-29 za Litvu nakon prvih deset minuta.

Druga četvrtina ne počinje u dobrom tonu po nas, Litvanci postižu dvije trice u nepunih 45 sekundi i odvajaju se na +9 (26-35). Tišma nas u tim trenucima drži s pet uzastopnih poena, a Prkačin s dva pogođena slobodna bacanja vraća priključak na -3 (33-36). Velik udarac za našu momčad je treći prekršaj Tišme u četvrtoj minuti perioda, pa se Karakaš mora okrenuti drugim opcijama, poput Mateja Bošnjaka koji pogađa tricu u idućem napadu. U naredne tri minute držimo priključak na dva do pet poena zaostatka, a nakon trice (38-43) najboljeg litvanskog igrača, ljevorukog Azuolasa Tubelisa, naš izbornik vraća u igru Tišmu. Potonji uzvraća na najbolji mogući način, tricom u petoj sekundi napada. U igru naših protivnika se tada uvlači određena nesigurnost, koja rezultira s nekoliko promašenih zicera, a mladi Augustas Marčulionis (sin legendarnog Šarunasa) se ne može sastaviti sa šutom. S druge strane, Prkačin je odsječen u napadu jer ga Litvanci često udvajaju, ali je Perasović jako raspoložen. Nakon polaganja Tišme s istekom vremena odlazimo na poluvrijeme sa zaostatkom od dva poena (47-49).

Treća četvrtina je donijela promjenu tempa i veću orijentiranost na obranu s obje strane. Nakon četiri minute igre rezultat je u potpunom egalu (53-53), a polovicom četvrtine Perasović radi jednu nesmotrenu nesportsku pogrešku, koju Litvanci kapitaliziraju samo s jednim pogođenim bacanjem. Na drugoj strani Prkačin zakucava iz kontre, a nakon toga i pogađa šut te ulazi u sjajan ritam. U sljedećoj obrambenoj sekvenci imamo i malo loše sreće, dvaput presijecamo litvanska dodavanja ali lopta dolazi do Edgarasa Priebysa koji tricom poravnava rezultat (57-57). Tišma i Bošnjak nas drže iznad vode, a Prkačin u posljednjem našem napadu u četvrtini pogađa tricu preko ruke za ugodnih +5 (64-59).

U posljednjih deset minuta su naši igrači ušli maksimalno koncentrirani, pa novim dobrim akcijama Prkačina i Tišme odlazimo na najvećih +9 (70-61). Litvanski izbornik Tomas Purlys zove minutu odmora, nakon kojeg njegovi igrači dolaze do daha. Hubertas Pivorius prekida našu seriju, a na drugoj strani Perasović promašuje polaganje. Litvanci kreću u napad, kojeg naši mladići dobro brane do četiri sekunde prije kraja, kada Lukša Buljević radi nes(p)retan prekršaj na šutu za tri, te šalje Pivoriusa na liniju slobodnih bacanja. Litvanac je precizan u sva tri pokušaja, pa Karakaš mora zvati minutu odmora na +4 (70-66). Sva nesreća koju smo imali u Buljevićevom prekršaju je pobrisana u prvoj akciji  po povratku na teren, jer Tišma s istekom napada pogađa tricu od table. Kao da jedna nije bila dovoljna, mladi Realovac u idućem napadu pogađa još jednu tricu s istekom vremena i odvaja nas na +8 (76-68) pet minuta prije kraja. Kreće tada razdoblje u kojem naši igrači malo padaju u igri, što je bilo razumljivo s obzirom na visok ritam u kojem se igralo. Ipak, održavaju +8 do tri i pol minute do kraja (78-70). Umjesto da tada uđemo u mirnu završnicu, greške u obrani naših mladića vraćaju Litvu u igru. Marčulionis pogađa prvo od dva bacanja (78-72) nešto manje od tri minute prije kraja, Bošnjak hvata loptu i prosljeđuje je našem razigravaču Filipu Paponji. Njegovo riskantno dodavanje preko našeg reketa anticipira Marčulionis i krade loptu, te polaže loptu u koš. Središnja figura tog perioda utakmice krade još jednu loptu našim igračima u idućem napadu i smanjuje na 78-76, pa Karakaš mora zvati minutu odmora na 2:30 do kraja. Prkačin sjajnim prodorom 1:30 prije kraja postiže naš, pokazat će se, posljednji koš na utakmici. Preibys pogađa dva bacanja na drugoj strani, pa se u zadnju minutu ulazi u punoj neizvjesnosti. Paponja još jednom griješi u dodavanju, ali Tubelis uzvraća istom mjerom na drugoj strani. Tišma promašuje polaganje, a Preibys tricu na drugoj strani, pa 19 sekundi prije kraja Paponja ima priliku s linije bacanja podići našu prednost. Nažalost, naš playmaker promašuje u oba navrata, pa Litvanci imaju zadnji napad. Lopta dolazi pod košem do Tubelisa, koji se diže na poluhorog. U trenucima kad su svi vidjeli loptu, koja bi odvela utakmicu u produžetke, u našem košu, zrakom se vinuo Matej Bošnjak i blokirao taj šut. Uhvatio je loptu u zraku, čula se sirena i naša klupa je utrčala u teren!

Sjajna partija naših mladića je tako dovela ovu generaciju u polufinale, u kojem će im protivnik biti pobjednik četvrtfinalnog para Srbija – Francuska, koji se igra večeras u 20:30.

Najistaknutiji pojedinci u našim redovima bili su Tišma (25 poena, 8 skokova), Prkačin (20 poena, 11 skokova) te Perasović (20 poena, 7 skokova), a nemalu pomoć su imali u Bošnjaku (12 poena, 11 skokova). Kod Litvanaca nevjerojatnu partiju pružio je Tubelis (22 poena, 17 skokova, 4 blokade, 3 ukradene lopte), a pratili su ga Preibys (16 poena) i kasno probuđeni Marčulionis (14 poena i čak 7 ukradenih lopti).

Polufinalna utakmica naše reprezentacije je na rasporedu u petak u 18:15.