Hrvatska
Hrvatska košarkaška obitelj tuguje: Preminuo je gospon Šolman šjor Damir!

Hrvatska košarkaška obitelj tuguje: Preminuo je gospon Šolman šjor Damir!

Autor: HKS/KK Split Photo: KK Split

Gospodin na terenu, gospodin u životu

Nakon duge i teške bolesti napustio nas je Damir Šolman, legenda splitske Jugoplastike i jedan od najtrofejnijih košarkaških reprezentativaca.

Nositelj je dvije srebrne olimpijske medalje (Meksiko 1968. i Montreal 1976.) te zlatne (Ljubljana 1970.) i srebrne medalje (Portoriko 1974.) sa Svjetskih prvenstava, dok je s Europskih prvenstava zlato ponio dva puta (Barcelona 1973. i Beograd 1975.) te jednom srebro (Napulj 1969.).

Damir Šolman je rođen u Zagrebu 7. rujna 1948., prve utakmice odigrao je za Mladost iz Zagreba, no najbolje košarkaške predstave dao je splitskoj Jugoplastici gdje je igrao između 1967. i 1977. te ponovno od 1979. do 1983. pa je tako dva puta bio prvak Jugoslavije, tri puta osvajač kupa Jugoslavije i jednom osvajač Kupa Radivoja Koraća, sve to upravo s voljenim ‘Žutima’.

KK Split se od Šolmana oprostio dirljivom objavom u kojoj između ostalog piše:

'U 75. godini života napustio nas je naš Damir Šolman. Rođeni Zagrepčanin (7. rujna 1948. godine) stigao je u Split, u redove Jugoplastike s navršenih 19 godina i ostao zapisan u analima Gripa kao jedan od najvećih igrača svih vremena. Gospodin na terenu, gospodin u životu, Šolman je bio veličina u svim svojim segmentima. Šjor Damire, hvala za sve što ste dali svom klubu.