Hrvatska
Hrvatska na 3×3 kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre!

Hrvatska na 3×3 kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre!

Kako do Tokija?

3x3 reprezentacija Hrvatske ima priliku izboriti se za Olimpijske igre 2020 u Tokiju! Prve su to Olimpijske igre za 3×3 košarku uopće i ovakva je vijest povijesna za ovaj mladi olimpijski sport u Hrvatskoj.

FIBA je na svečanoj ceremoniji u Japanu otkrila koje su se zemlje izravno kvalificirale za Tokio kao i po 20 zemalja u muškoj i ženskoj konkurenciji koje će se za Olimpijske igre pokušati izboriti na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Indiji u ožujku 2020. godine.

Hrvatska se našla u vrlo teškoj skupini s Latvijom za koju igra momčad Rige, trenutačno prvoplasirane 3×3 momčadi svijeta, Nizozemskom za koju igra Amsterdam (8. u svjetskom poretku), Kanadom koju će predstavljati momčad Edmontona (9. u svijetu) i Indijom koja je domaćin. Samo tri najbolje ekipe od ukupno 20 u muškoj konkurenciji otputovat će u Tokio na Olimpijske igre.

Izravno su se kvalificirali Japan, Kina, Rusija i Srbija, a od ženskih reprezentacija Kina, Mongolija, Rumunjska i Rusija. Po tri ekipe će doći s kvalifikacijskog turnira, a jedna s kvalifikacijskog turnira univerzalnosti na kojem pravo nastupa imaju samo zemlje čije se reprezentacije nisu kvalificirale na OI u posljednja dva izdanja. Tako će se na Olimpijskim igrama natjecati po samo 8 ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji.