Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatska na pogon Ivane Dojkić bez većih problema pretrčala S. Makedoniju

Hrvatska na pogon Ivane Dojkić bez većih problema pretrčala S. Makedoniju

30 poena i 8 asistencija.

Ženska seniorska reprezentacija Hrvatske ostvarila je treću pobjedu u nizu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Pobjedom protiv reprezentacije Sjeverne Makedonije od 80:62, Hrvatska piše 3:0 i savršenih točno pola puta do plasmana na Europsko prvenstvo. Slijedi još utakmica protiv Latvije za dva dana te susreti s Njemačkom i ponovno Makedonijom u veljači 2021. godine.

I sam ulazak u utakmicu bio je sjajan. Već nakon prve minute igre Hrvatska je šokirala južne susjede i upisala 7:0. No, uskoro se budi velika makedonska nada – WNBA zvijezda DeWanna Bonner koja polaganjem i slobodnim bacanjem smanjuje zaostatak na 9:6. Iz prve krize Hrvatsku izvodi Andrijana Cvitković, rezultat diže do 14:6, od kojih je 7 poena upisano upravo na njeno ime. Brza i eksplozivna igra četvrtinu privodi kraju s visokih 28:17.

U drugoj četvrtini osjetio se pad izabranica Stipe Bralića. Izbornik nije zadovoljan igrom i pri rezultatu 34:26 zove time-out. No, opaskama Bralića unatoč, opasna Bonner uspijeva ubaciti tricu za 34:32 i time smanjuje vodstvo Hrvatske na minimum. Ipak, cijela se makedonska igra ne može temeljiti samo na jednoj igračici, a izvrsna nova kapetanica reprezentacije Ivana Dojkić polaganjem za 36:32 prekida hrvatski post. I od tuda je Dojkić samo rasla te završila s fantastičnih ukupno 30 ubačenih poena, a možda bi ubacila još i pokoji da nije iz igre izašla dvije minute do kraja utakmice.

 drugo se poluvrijeme ulazi s 46:35 za Hrvatsku, jednakih +11 kao i na kraju prve četvrtine. Odličnom obrambenom strategijom pokušaji Bonner su većinom zaustavljeni i hrvatska reprezentacija čuva vodstvo, sasvim ga lagano povećavajući. No, sam ritam igre sigurno nije lagan, izbornik Bralić naime zna iskoristiti mladost ekipe kao prednost pa naše reprezentativke nikako ne dopuštaju Makedoniji da smiri loptu i preuzme ikakvu kontrolu. Zvuk sirene za kraj utakmice ostavlja na semaforu 80:62 za kratko slavlje Hrvatica – kratko jer već za dva dana slijedi nešto teža utakmica protiv domaće reprezentacije Latvije.

Igračica utakmice definitivno je Ivana Dojkić s 30 poena i 8 asistencija. Ana-Marija Begić je bila uvijek u pravo vrijeme na pravom mjestu te je ubacila 21 poen uz 6 skokova, dok je Andrijana Cvitković dodala 15 poena uz 8 skokova. Kada je bilo bitno, dobro je povukla i Ana Petrak na kraju se zadržavši na 8 poena, a zapaženu igru imala je i Mia Mašić s 4 poena, ali i 10 skokova te 2 asistencije i 2 osvojene lopte.

Dewanna Bonner ipak je upisala 20 poena i 17 skokova za Makedoniju, a Andzelika Mitrasinovik ubacila je 15 poena, ali i imala 7 izgubljenih lopti.

KOMPLETNA STATISTIK

Dobro raspoložena nakon utakmice bila je kapetanica Ivana Dojkić:

“Krenuli smo dobro u utakmicu, međutim padale smo i radile neke sitne greške koje su one svaki put iskoristile. Stvarno svaka čast svima koji su sudjelovali u ovoj igri – i curama na klupi koje su ulazile u igru, baš su me pozitivno iznenadile. Svi smo dali svoj maksimum i to je rezultiralo pobjedom, tako da ne bih istaklnula samo svoju izvedbu, nego bih stvarno pohvalila sve cure.”

Latvija je za 2 dana, što možemo očekivati?

“Nakon ove pobjede je lakše. Ulazimo maksimalno ozbiljno protiv Latvije, dat ćemo sve od sebe, idemo se igrati s njima pa što bude, bude…”

Glavni strateg Bralić i nakon pobjede zadržava veliku dozu realizma:

“Bila je ovo dosta teška utakmica, nismo se mogli opustiti i odmoriti neke igračice. Dewanna Bonner je potpuno promijenila sliku makedonske ekipe i točno se vidi koliko košarci vrijedi jedan vrhunski igrač. Dosta smo se mučili, no najbitnije je da smo uzeli ta dva boda. Sada moramo još pobijediti ili Latviju u subotu ili Njemačku u zadnjem prozoru u veljači da bi se plasirali na Europsko prvenstvo. Nadam se da ćemo u subotu dobro odigrati i da ćemo u zadnjem ciklusu biti kompletni.”

O direktnom konkurentu za mjesto na Europskom prvenstvu – Latviji:

“Sigurno je da će biti teško. Oni su obje utakmice trebali igrati u gostima, zbog pandemije igraju kod kuće, reprezentacija im je kompletna, nijedna igračica im nije pozitivna na koronavirus. No, dat ćemo sve od sebe, napraviti sve što možemo pa ćemo vidjeti što će biti.”