Hrvatska
Hrvatska očekivano svladala Rumunje

Hrvatska očekivano svladala Rumunje

Autor: Paulo Sarić

Na kraju je naša reprezentacija slavila u sve četiri četvrtine.

Hrvatska je u drugom kolu Europskog prvenstva došla do očekivane pobjede nad Rumunjskom. Izabranici Aleksandra Petrovića svladali su domaću momčad rezultatom 58-74 te su ispunili minimalni cilj. S dvije pobjede dočekati dan odmora i početak pravih provjera na smotri najjačih europskih reprezentacija.

Nije to dobro izgledalo na početku. Rumunji su koncentriranije ušli u susret te su otvorili utakmicu s dvije vezane trice. Uskoro su na to dodali još četiri poena pa je nakon četiri minute na semaforu stajalo zapanjujućih 10-0 za Rumunjsku. Izbornik Petrović je reagirao minutom odmora nakon koje su stvari sjele na svoje mjesto. Brzinski je Hrvatska napravila 0-10 i vratila stvari na početak, a serija se produžila na nevjerojatnih 2-28.

Naši su reprezentativci prespavali prve četiri minute, no nakon prisilnog buđenja na najbolji su način odradili posao te je već u 14. minuti bilo očekivanih plus 16 za Hrvatsku. Većina serije je napravljena s iskusnim Markom Popovićem i Lukom Žorićem na terenu koji su odigrali puno bolje od startera Roka Lenija Ukića i Darka Planinića. Iako je još rano, posebno brine igra kapetana hrvatske reprezentacije na kojemu je bila vidljiva pauza i propuštanje gotovo čitavih priprema. Srećom, njegovu je ulogu na najbolji način odradio Popović. No pomoć kapetana će nam biti potrebna u nadolazećim susretima.

FOTO: fiba.basketball

Rumunjska se konsolidirala u nastavku susreta te je, zaigravši bolju obranu, prisilila našu momčad na kontinuirane napade na pola terena. A tu je na vidjelo izašao nedostatak uigranih opcija. No, Rumunji ipak nemaju kvalitetu da kazne takve stvari. Prišli su domaćini u nekoliko navrata na jednoznamenkasti zaostatak, no Hrvatska bi se uvijek u kratkom roku vratila u mirne vode.

Posljednji je nalet domaćina uslijedio krajem posljednje dionice kada je Moldoveanu uzeo loptu u svoje ruke i zabio osam vezanih koševa svoje momčadi, no Ukić pa kasnije i Šarić su tricama ugušili sve nade Rumunja.

Najbolji u redovima Hrvatske, koja je večeras nastupila bez Marka Tomasa, bio je Bojan Bogdanović koji je zabio 21 koš, a treba pohvaliti i role Marka Popovića koji je zabio devet poena, bez promašaja iz igre, a uz to je odigrao i sasvim solidnu obranu, te Ivana Ramljaka koji je dobio prve minute na prvenstvu i pokazao da može participirati u igri. Bolji od ostalih kod Rumunjske bio je Vlad Moloveanu koji je susret završio s 14 koševa i šest skokova.

Za razliku od jučerašnjeg susreta, naši su momci danas nadskakali suparnike, a posebno su se istaknuli u šutu za tri poena kojega su pogađali sa 60 postotnom preciznošću. Hrvatsku sutra očekuje slobodan dan, a idući susret naša reprezentacija igra u ponedjeljak protiv Crne Gore.