Hrvatska
Hrvatska osigurala dvije meč-lopte

Hrvatska osigurala dvije meč-lopte

Autor: Paulo Sarić

Ključnom se pokazala treća četvrtina u kojoj su se naši mladići vratili na dvoznamenkastu prednost koju su lakoćom održali do kraja susreta.

Izabranici Vladimira Anzulovića svladali su u četvrtfinalnom dvoboju B divizije Europskog prvenstva za košarkaše do 18 godina vršnjake iz Nizozemske rezultatom 65-54 i plasirali se u polufinale. Ovom su pobjedom u jedinom susretu na turniru u kojemu nisu imali pravo na pogrešan korak naši košarkaši došli na korak do plasmana u A diviziju europske košarke. Da bi ispunili zadani cilj i vratili se tamo gdje im je mjesto trebaju dobiti jednu od preostale dvije utakmice.

Hrvatska je izvrsno otvorila susret i već nakon četiri minute imala prvu dvoznamenkastu prednost. Izgradili su je Darko Bajo sa šest i Domagoj Šarić s pet koševa. Ipak, do kraja dionice mladići u bijelim dresovima nisu zabili niti poena te se suparnik vratio u susret. Dapače, jedini koš iz igre za hrvatsku reprezentaciju u narednih deset minuta je zabio Ivan Vrgoč, pa je Nizozemska preokrenula i u 15. minuti povela s plus dva što je natjeralo našeg izbornika na minutu odmora.

Kako u pravilu biva nakon takvih situacija momci su se konsolidirali te su se na leđima Luke Šamanića i njegovih šest koševa vratili u vodstvo. Rezultat 27-26 s kojim se otišlo na poluvrijeme dovoljno govori kakvu smo igru gledali u prvih 20 minuta. Čvrste obrane s malo izrađenih pozicija za šut i posljedično – malim brojem koševa.

Foto: Fiba.com

Ključnim se pokazalo otvaranje treće četvrtine. Dvije vezane trice Jordana i Nakića poslužile su kao zamašnjak vrlo dobroj igri u narednih deset minuta. Obrana je ostala na visokom nivou, a nakon što se otvorilo u napadu postalo je puno lakše igrati. Nizozemci su u par navrata po nekoliko minuta ostajali bez poena što su izabranici Vladimira Anzulovića iskoristili kako bi malo po malo izgradili prednost. U posljednjih deset minuta ušlo se s jednakom tolikom prednošću naše reprezentacije. Priprijetili su Nizozemci dvjema tricama na samom početku posljednjeg perioda i smanjili na minus četiri, koliko su imali i u još nekoliko navrata, no bliže od toga nisu uspjeli stići. Kada je Šarić dvama bacanjima vratio na dvoznamenkastu razliku, a nedugo potom drugi Šibenčanin Toni Nakić postavio do tada najvećih +12 dvije minute prije kraja bilo je jasno da je pitanje putnika u polufinale riješeno.

Hrvatska je danas imala četvero raspoloženih igrača, a predvodio ih je Domagoj Šarić s 15 poena, sedam skokova, četiri asistencije i četiri ukradene lopte. Bolji od ostalih u redovima suparnika bio je Gijsbertus van Shaik sa 17 koševa i četiri skoka.

Naši će mladići prvu priliku za povratak u A diviziju imati već sutra, s početkom u 19.30 sati. Protivnik našoj reprezentaciji bit će bolji iz susreta Izraela i Danske koji se igra kasnije tijekom dana.