Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatska osma u svijetu i šesta u Europi

Hrvatska osma u svijetu i šesta u Europi

Autor: HKS

Novi način rangiranja.

U poretku zemalja kojeg donosi FIBA Hrvatska je i dalje osma na svijetu                                        

U studenom 2017. godine FIBA je uvela inovativan način rangiranja zemalja koji uzima u obzir nekoliko vrsta čimbenika, a ne samo plasman pojedine zemlje na nekom od prvenstava.

Lista se osvježava nakon svakog seniorskog natjecanja, uključivši i kvalifikacijske utakmice, odnosno „windowse“, a Hrvatska po najnovijem izračunu i dalje ostaje osma na svijetu i šesta u Europi.

U obzir se uzimaju utakmice odigrane u posljednjih 8 godina, a metoda izračuna uzima obzir i s koliko je bodova pojedina ekipa pobijedila ili izgubila, da li se igralo kod kuće ili u gostima i razinu natjecanja, a u konačnu formulu ulazi i vrijeme, primjerice utakmice odigrane nedavno vrijede više od onih odigranih prije dvije godine.

Zanimljivo je i da se računa „težina zone“ pa tako svaka regija ima svoj faktor težine utakmica da bi se osigurala pravednost. Primjerice, utakmice odigrane u Europi više pridonose konačnom poretku no one odigrane u drugim zonama jer je u Europi jednostavno veća konkurencija.

Ženska seniorska reprezentacija kotira kao 19. na svijetu, muške mlađe reprezentacije se nalaze na desetom mjestu, a ženske mlađe reprezentacije na 23. mjestu.

Potpunu rang ljestvicu pogledajte OVDJE.