Europa i Svijet
Hrvatska
Košarka u kolicima
Hrvatska pobijedila Belgiju i osvojila peto mjesto u Sarajevu

Hrvatska pobijedila Belgiju i osvojila peto mjesto u Sarajevu

Autor: HKSUK Press Photo: HKSUK Press

Hrvatska reprezentacija košarkaša u kolicima pobijedila je Belgiju 64:54 (10:4, 20:16, 19:18, 15:16) u posljednjoj utakmici na Europskom prvenstvu B i C divizije u Sarajevu i osvojila peto mjesto.

Hrvatski košarkaši maksimalno su ozbiljno shvatili svoju posljednju natjecateljsku obavezu na prvenstvu, iako su problemi s bolestima i umor ozbiljno počeli uzimati maha momčad je odigrala koncentrirano i motivirano, taman onoliko koliko je trebalo da se pobjedom zaključi sarajevski nastup.

- Pošteno smo odradili i ovu utakmicu, s obzirom na sve okolnosti koje su nam se izdogđale tijekom ovog prvenstva na kraju ipak možemo reći da smo zadovoljni petim mjestom. Naravno, težili smo medalji i ulasku u A diviziju europske košarke u kolicima, ali imali smo tijekom turnira previše zdravstvenih problema, na dvije smo utakmice zbog bolesti ostali i bez izbornika Siniše Kuharića, tako da stvarno možemo biti zadovoljni. Dali smo maksimum svih svojih mogućnosti tijekom ovog turnira, čestitam svim igračima, Stožeru, zahvaljujem i svim medijima koji su nas pratili, svaka čast svima, puno nam je značila ta podrška, da te podrške nije bilo sigurno ne bi bilo niti ovog uspjeha, rekao je Igor Ograjšek, pomoćni trener reprezentacije, koji je utakmicu vodio umjesto bolesnog izbornika Siniše Kuharića.

Jedna od pritajenih želja bio je plasman u A diviziju, koliko bi to bila realna slika najbolje je pokazalo baš ovo prvenstvo u Sarajevu.

- Naš je cilj ostvaren dok smo bili u skupini, željeli smo ostati u B diviziji i u tome smo uspjeli. Protiv Belgije smo odigrali utakmicu na nivou, željeli smo pokazati da nam je mjesto u TOP 5 B divizije, a najvažnije je da jedni drugima nakon ovog turnira možemo pogledati u oči. Pokušat ćemo se pripremiti još bolje za prvenstvo koje slijedi za dvije godine, ali i tada će nam biti cilj ostati u B diviziji, A divizija je jedan veći nivo košarke u kolicima, kada budemo imali veći broj klubova i veći broj igrača moći ćemo se nečemu nadati. Turska je najbolje mjerilo, njihovu reprezentaciju čine profesionalni igrači, koji žive od košarke u kolicima. Dakle, prezadovoljan sam ostvarenim, rekao je Ivica Vujica, predsjednik Hrvatskog saveza košarke u kolicima.

Ademir Demirović utakmicu protiv Belgije okončao je sa 19 poena, 16 skokova i šest asistencija, Ante Štimac je dodao 18 poena, dvoznamenkasti učinak (10 poena) imao je i Dino Sinovčić, uz pet ukradenih lopti i dvije blokade.

HRVATSKA – BELGIJA 64:54 (10:4, 20:16, 19:18, 15:16)

Utakmica za peto mjesto. Dvorana hotela Hills. Gledatelja: 100.

Suci: Elnad Karović, Dino Duraković, Aldin Dedić.

HRVATSKA: Sinovčić 10 (4-10), Pandžić, Žagar 4, Pešić 7 (1-2), Bistrović, Demirović 19 (5-8), Štimac 18 (2-7), Perinović, NIšandžić, Lisska 2, Adrić, Bastalić 4.

BELGIJA: Etaqukil, Minten, Hulsmans 10 (0-1), Vanden Eynde 2 (0-1), Bukkers 4, Binh Pho, Offermann 17 (1-2), Hindrickx 2, Edja-Wato 18 (4-7), Bernal 1 (1-2).

Pobjednik Turska

Reprezentacija Turske pobjednik je Europskog prvenstva B i C divizije u košarci u kolicima, što se minulih dana odigravalo u Sarajevu. Turska je u finalu turnira pobijedila Latviju 84:34 (22:11, 20:8, 26:10, 16:5) zaključivši nastup u Sarajevu jednako dominantno kako je odigrala čitav turnir. Turska i Latvija izborile su na taj način promociju u A diviziju europske košarke u kolicima, po svemu pokaznom u društvo najboljih i pripadaju. Naročito Turska, kojoj apsolutno niti jedna reprezentacija iz ovog ranga natjecanja ne može ravnopravno parirati.

Treće mjesto osvojila je Litva, koja je u dramatičnom susretu pobijedila Bosnu i Hercegovinu 75:74 (21:14, 15:23, 16:21, 23:16). Domaćini su imali pobjedu u svojim rukama, ali su u posljednje dvije minute napravili nekoliko velikih pogrešaka i Litvanci su to znali kazniti. Nazif Arnaut uspio je pogoditi za pobjedu domaćina, ali učinio je to s istekom vremena pa suci taj ubačaj nisu priznali.

Hrvatska reprezentacija košarkaša u kolicima osvojila je peto mjesto, na sarajevskom turniru doživjeli su dva poraza, u skupini su poraženi od Bosne i Hercegovine u utakmici koja se mogla prelomiti na obje strane, u četvrtfinalu su od njih pak bili  bolji novi prvaci. Po svemu pokazanom Hrvatska spada u sam vrh B divizije, za nešto više od toga potrebna su ipak znatna ulaganja u ovaj iznimno atraktivan i zanimljiv sport, najgledaniji na svim Paraolimpijskim igrama.

Poredak: 1. Turska, 2. Latvija, 3. Litva, 4. Bosna i Hercegovina, 5. Hrvatska, 6. Belgija, 7. Slovenija, 8. Grčka.