Europa i Svijet
Hrvatska
Košarka u kolicima
Hrvatska pobijedila Bugarsku i osigurala plasman u četvrtfinale

Hrvatska pobijedila Bugarsku i osigurala plasman u četvrtfinale

Autor: Z.D. Photo: HSKUK

Europsko prvenstvo B i C divizije u košarci u kolicima

Hrvatska reprezentacija košarkaša u kolicima pobijedila je Bugarsku 64:34 (19:11, 19:7, 16:11, 10:5) u utakmici 2. kola D skupine Europskog prvenstva B i C divizije, što se do 22. lipnja igra u Sarajevu.

Ovom pobjedom izabranici Siniše Kuharića ispunili su prva dva zacrtana cilja, osigurali su ostanak u B diviziji europske košarke u kolicima, te izborili plasman u četvrtfinale sarajevskog turnira.

O tome tko će im biti suparnik o četvrtfinalu odlučivat će treća utakmica u D skupini, hrvatske košarkaše u petak od 11.30 sati očekuje do sada najveći izazov, utakmica protiv Bosne i Hercegovine, koja je u četvrtak, u prvoj utakmici dana, svladala Mađarsku 106:26, čime su potvrdili da je riječ o iznimno kvalitetnoj momčadi, koja je protiv Hrvatske uvijek još i dodatno motivirana.

Hrvatski košarkaši odlično su otvorili utakmicu protiv Bugarske, poveli 10:0, ali uporni i silno atletični suparnici vrlo brzo su uspjeli uhvatiti priključak. No, do kraja prve i tijekom druge dionice Hrvatska se iznova rezultatski odvojila i riješila pitanje pobjednika.

- Bugarska je nama bila nepoznat suparnik i toga smo se pomalo pribojavali, vidi se da dečki puno rade, da puno treniraju, a pomalo im je na ruku išla određena doza nervoze s naše strane na početku utakmice. No, završilo je onako kako smo planirali i htjeli, nismo forsirali čitavu utakmicu, malo smo i odmarali za treće kolo i utakmicu protiv Bosne i Hercegovine, rekao je Ademir Demirović, prvi strijelac utakmice sa 20 poena.

U petak hrvatske košarkaše očekuje dvoboj protiv Bosne i Hercegovine, bit će to derbi D skupine, dvoboj igrača koji se jako dobro poznaju, znaju sve vrline i mane i uvijek su jedni protiv drugih vrlo motivirani. Posljednji međusobni susret, onaj odigran prošle godine na Europskom prvenstvu u Ateni, pripao je hrvatskim košarkašima što će za reprezentativce Bosne i Hercegovine biti motiv više.

- Bosna je uvijek neugodna, imaju dobru momčad, dobro se poznajemo. Vidjet ćemo kakvo će biti otvaranje utakmice, ono bi moglo odrediti sve. Utakmica se može okrenuti i na našu i na njihovu stranu, dobri smo, znamo sve što treba, dat ćemo sve od sebe da ostvarimo pobjedu. Ključno će biti smanjiti broj pogrešaka u igri, zaključit će Ademir Demirović.

Utakmica protiv BiH igra se od 11.30 sati na glavnom terenu hotela Hills, a izravan prijenos možete pratiti preko live streama na Youtubeu.

HRVATSKA – BUGARSKA 64:34 (19:11, 19:7, 16:11, 10:5)

Utakmica 2. kola D skupine Eurpskog prvenstva. Dvorana Hotela Hills.

Gledatelja: 50. Suci: Frances Kremarik (VB), Murat Ozden (Tur), Jose Coelho Custodio (Por)

HRVATSKA: Sinovčić 14 (0-1), Pandžić 2, Žagar, Pešić 4, Bistrović (0-2), Demirović 20 (4-4), Štimac 13 (1-3), Perinović, Nišandžić, Lisska, Adrić 2, Bastalić 9 (1-2).

BUGARSKA: Popov (0-4), Olsen 2 (0-4), G. Ivanov 11 (2-4), Fikov 7 (1-2),  M. Ivanov 2, Kostov 2, Parushev, G. Ivanov 2, Vaklinov, Elenkov 4, A. Ivanov 4.

Rezultati 2. kola D skupine: BiH – Mađarska 106:26, Hrvatska – Bugarska 64:34.

Poredak: BiH (2-0) i Hrvatska (2-0) 4, Bugarska (0-2) i Mađarska (0-2) 2 boda.

Petak: BiH – Hrvatska (11.30 sati),