Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatska pobijedila Francusku!

Hrvatska pobijedila Francusku!

Autor: Saša Ćirić

Testiramo naslov za sutra.

U njemačkom Chemnitzu je počelo europsko prvenstvo za košarkaše do 20 godina. Hrvatska se natječe u skupini B, a za prvog protivnika su izabranici Damira Rajkovića imali - Francuze. Nadajmo se da je ovaj susret uvertira za sutrašnji nogometni spektakl jer su naši mladići pokazali na trenutke jako dobru igru, koja je u konačnici rezultirala pobjedom.

Prvo poluvrijeme je proteklo većim dijelom u rezultatskom egalu, a Francuzi mogu to zahvaliti dominaciji u ofenzivnom skoku (čak 9 u prvih 20 minuta). Na odmor se otišlo sa +3 za našu reprezentaciju (35-32). Treći dio je bio ključan. U tom razdoblju smo odigrali vrhunsku obranu, pa su Francuzi postigli tek 6 poena u periodu. Na ulazu u posljednju četvrtinu imamo +14 (52-38) i čini se kako je utakmica prelomljena u našu korist. Mateo Čolak je na otvaranju zadnjeg perioda podigao razliku na +16, i tu su se naši dečki pomalo uljuljkali u sigurnost visokog vodstva. Francuzi su s druge strane počeli pritiskati jače u obrani, pa su serijom 14-1 došli na svega tri poena zaostatka (55-52) nešto manje od četiri i pol minute prije kraja. Slijedi razdoblje velike nervoze u kojem ni jedna ni druga momčad ne uspijevaju doći do lakih poena, ali se na ulazu u finalnih 120 sekundi budi Mate Kalajžić i s nekoliko dobrih reakcija vraća našu vrstu na tri posjeda prednosti. Francuzi tada preuzimaju veliki rizik sa zonskim presingom po cijelom terenu, što naši igrači koriste i vraćaju na +14 (68-54) 23 sekunde prije kraja. Yanick Blanc i Bathiste Tchouaffe uspijevaju tek ublažiti poraz svojoj momčadi, pa utakmica završava s pristojnijih deset poena razlike za Hrvatsku (68-58).

Nepogrešivi Mateo Čolak (4-4 iz igre, 4-4 s crte slobodnih bacanja) je predvodio našu reprezentaciju s 14 poena, dok je Mate Kalajžić odigrao vrlo svestrano (11 poena, 6 skokova, 5 asistencija i dvije ukradene lopte).Kod Francuske je jedini dvoznamenkasti igrač bio Tchouaffe s 14 poena.

Sljedeći susret naše reprezentacije je zakazan za sutra u 15:45, a protivnik je Ukrajina.