Hrvatska
Hrvatska pobjedom krenula na put ka Istanbulu

Hrvatska pobjedom krenula na put ka Istanbulu

Autor: Paulo Sarić

U prvom pripremnom susretu rutinski je svladana reprezentacija Kine.

U prvom susretu Kupa Borislava Stankovića hrvatska je reprezentacija svladala domaćina Kinu rezultatom 71-81. Protivnik našoj rezervnoj vrsti sačinjenoj od dosta heterogene skupine igrača među kojima će se tražiti nekoliko imena koja će se priključiti pripremama A vrste bila je „crvena“ reprezentacija Kine. Naime, najmnogoljudnija država svijeta ovoga je ljeta okupila široki kadar igrača među kojima će tražiti reprezentativce koji će ih za dvije godine predstavljati na Svjetskom prvenstvu kojemu su organizatori. Okupljena reprezentacija podijeljena je na „crveni“ i „plavi“ tim pri čemu se prvi suprotstavio izabranicima Aleksandra Petrovića. Prije današnjeg susret „crvena“ reprezentacija Kine odigrala je tri prijateljska susreta s Iranom od čega je u dva slavila.

Hrvatska je izvrsno otvorila susret. Naši su momci od početka zaigrali agresivnu obranu te nisu dali disati protivnicima koji su vrlo brzo počeli gubiti lopte u serijama i uzimati teške šuteve. S druge strane Ivan Buva je dominirao pod protivničkim košem, a lijepu podršku mu je dao i Tomislav Zubčić te je hrvatska reprezentacija lakoćom koristila prednost u visini. Trica je na početku susreta bila izvrsnih 6/8, pa smo vrlo brzo izgradili dvoznamenkastu prednost, a do kraja prve četvrtine otišli i na 20 poena prednosti.

foto: screenshot

U drugome smo dijelu gledali ponešto drugačiju sliku. Kinezi su se ponešto adaptirali, prvenstveno u obrani, pa je Hrvatska puno teže dolazila do otvorenih šuteva koji su, s druge strane, počeli ulaziti domaćinima. Kina je u jednom trenutku čak i prišla na sedam poena zaostatka, no onda na scenu ponovno stupa Ivan Buva i vraća našu momčad na plus 15 s koliko se otišlo na veliki odmor. Obje su reprezentacije imale velik broj izgubljenih lopti u prvome dijelu, što je razumljivo s obzirom na kratak rok koji su imali za uigrati se.

U nastavku smo gledali sličnu igru. Naši su momci pokazivali kvalitetu više u odnosu na domaćina, a među njima su odskakali visoki igrači Ivan Buva i Tomislav Zubčić. Ipak, obrana nije bila toliko agresivna kao na samom početku susreta pa su Kinezi uspijevali pronaći put do našeg koša. Priliku je u trećoj četvrtini dobio i Marijan Čakarun, jedini igrač koji nije nastupio u prvome dijelu, a u posljednjih se deset minuta ušlo s prednošću Hrvatske od 22 koša. Do kraja susreta smo gledali odrađivanje posla, a priliku su dobili igrači s manjom minutažom što je domaćin iskoristio da preslika drugu dionicu i smanji poraz. Na koncu su spretnom tricom u posljednjoj sekundi prišli na samo deset koševa te zadovoljni napustili teren.

foto: screenshot

Najbolji igrač susreta bio je Ivan Buva koji je zabio 30 koševa uz pet skokova i tri asistencije, dok je jedini dvoznamenkasti u našem sastavu uz njega bio Tomislav Zubčić s 23 poena i osam skokova. Kina je imala trojicu dvocifrenih igrača među kojima je prednjačio Meng Duo sa 20 koševa i šest skokova. Hrvatska idući susret igra sutra u 10 sati ujutro protiv reprezentacije Njemačke koja se priprema za Univerzijadu, dok nas u petak, također u deset sati, očekuje meč protiv Egipta.