Europa i Svijet
Hrvatska
Košarka u kolicima
Hrvatska poražena u četvrtfinalu, Turska opravdala visoka očekivanja

Hrvatska poražena u četvrtfinalu, Turska opravdala visoka očekivanja

Autor: HKSUK Press Photo: HKSUK Press

Košarka u kolicima

Hrvatska reprezentacija košarkaša u kolicima poražena je u četvrtfinalu Europskog prvenstva B i C dvizije, u utakmici izvjesnoga ishoda Turska je pobijedila 90:50 (28:10, 23:17, 21:9, 18:14).

Reprezentacija Turske tako je opravdala visoka očekivanja, hrvatski košarkaši potrudili su se odigrati najbolje što su mogli protiv najdominantnije momčadi na Europskom prvenstvu u Sarajevu.

Ovim porazom Hrvatska se oprostila od eventualne borbe za promociju u viši rang natjecanja, u ponedjeljak ih od 11.30 sati očekuje utakmica protiv Slovenije u razigravanju za poredak od 5. do 8. mjesta.


- Bili smo svjesni svih kvaliteta reprezentacije Turske, ipak je to jedna od pet najboljih reprezentacija na svijetu u ovom trenutku, koja je samo igrom slučaja završila u B diviziji. Željeli smo vidjeti gdje smo, kako stojimo protiv tako kvalitetnih momčadi. Vidimo da možemo igrati, ali moramo jako puno raditi, a vjerujem da možemo i puno bolje od ovoga. Zadovoljni smo, igrači su ostavili srce na terenu, sada se treba odmoriti jer nas već u ponedjeljak očekuje borba za peto mjesto, rekao je Igor Ograjšek, pomoćni trener reprezentacije.

Turska je sve svoje kvalitete demonstrirala već u prvoj četvrtini, nošeni glasnom podrškom s tribina vrlo brzo su stvari postavili na očekivano mjesto, što ne znači da hrvatski košarkaši nisu imali što za reći i pokazati, pogotovo Ademir Demirović, prvi strijelac susreta sa 26 poena, pet skokova i šest asistencija.

- Dali smo sve od sebe da ne ispadnemo outsideri i mislim da smo u tome i uspjeli, bez obzira na visok poraz. Ipak smo igrali protiv jedne od najbolje reprezentacije na svijetu. Zabili smo pedeset poena jednoj ovakvoj momčadi, a to je značajna brojka. Sada idemo dalje, gledamo prema utakmici protiv Slovenije, nije to jednostavna utakmica, moramo dati sve od sebe da na kraju prvenstvo okončamo na petom mjestu, rekao je Ademir Demirović.

Demirović je sa 26 poena predvodio hrvatske strijelce, Ante Štimac dodao je 9 poena uz šest asistencija. Turske strijelce predvodio je Enes Bulut sa 21 poenom, Bulut je pogodio 10 lopti iz 12 pokušaja, Ahmet Efeturk je dodao 15 poena uz po osam skokova i asistencija, Efeturk je u prvoj dionici pogodio vezane trice jasno davši do znanja o šuterima kakvog kalibra je riječ.

Rezultati četvrtfinala: Latvija – Belgija 53:48, Bosna i Hercegovina – Grčka 82:49, Litva – Slovenija 71:55, Turska – Hrvatska 90:50.

U polufinalu igraju: Turska – Litva, Latvija – Bosna i Hercegovina.

HRVATSKA – TURSKA 50:90 (28:10, 23:17, 21:9, 18:14)

Četvrtfinale Europskog prvenstva B i C divizije u Sarajevu. Dvorana hotela Hills. Gledatelja: 100.

Suci: Saša Lukić, Jakub Kral, Jose Coelho Custodio.

HRVATSKA: Sinovčić 1 (1-2), Pandžić 6, Žagar 4, Pešić, Bistrović 2, Demirović 26 (2-5), Štimac 9 (3-6), Perinović, Nišandžić, Lisska, Adrić, Bastalić 2.

TURSKA: Safak 7 (1-2), Efeturk 15 (0-2), Aksoy 6, Acar 6, Ar 6, Gundogdu, Ipeksen 4, Gunaydin 16, Kiroglan 5 (1-1), Bulut 21 (1-1), Gumus 2, Valuz 2 (2-2).