Hrvatska
Hrvatska preokretom do pobjede nad Njemačkom

Hrvatska preokretom do pobjede nad Njemačkom

Autor: Paulo Sarić

Polako se naziru kandidati za nastavak priprema.

Hrvatska je reprezentacija slavila i u drugom susretu Kupa Borislava Stankovića. Jutros po hrvatskom vremenu izabranici Aleksandra Petrovića bili su bolji od pomlađenog sastava Njemačke rezultatom 77-83. Hrvatsku su predvodili efikasni Dominik Mavra koji je zabio 23 koša i podijelio sedam asistencija te sada već standardno dobri Ivan Buva s 21 poenom i osam skokova, a treba istaknuti i kompletnu partiju Ivana Ramljaka. Sudeći po prikazanom na parketu u prve dvije utakmice, upravo taj trojac ima najveće šanse da se priključi odabranoj jedanaestorici na početku priprema za Europsko prvenstvo koje naša reprezentacija igra u Rumunjskoj i, nadajmo se, Turskoj.

Za razliku od jučerašnje utakmice u kojoj je naša reprezentacija praktički u prvoj četvrtini riješila pitanje pobjednika, danas su Nijemci bili tvrđi orah. Mlada njemačka vrsta, koja se na Kupu Borislava Stankovića priprema za Univerzijadu pokazala se kao dostojan protivnik te je natjerala naše momke na maksimalni angažman do samog kraja susreta.

Od početka se vidjelo da spuštanje lopti pod koš neće biti dostatan recept i da će biti potrebna kvalitetnija igra naše vanjske linije u napadu. Nijemcu su bolje otvorili dvoboj i rano izgradili prednost, te su nakon prvih deset minuta vodili s 20-18. No, ulaskom nekoliko igrača s klupe zakrpane su obrambene rupe i Hrvatska odgovara serijom 23-8 kojom prelazi u vodstvo. Mustapić je posebnom lakoćom probijao svoje čuvare i davao dubinu našoj igri što nam je nedostajalo u prvih deset minuta. Ponovno je od ostatka ekipe odskakao Ivan Buva koji je bio i jedini dvoznamenkasti u redovima hrvatske reprezentacije prije odlaska na poluvrijeme s deset postignutih koševa.

foto: screenshot

Nastavak su bolje otvorili mladi Nijemci te su zahvaljujući racionalnoj igri u napadu i dobroj obrani polako podebljavali svoju prednost. Druga je postava Hrvatske imala problema protiv kvalitetne obrane suparnika. Nekoliko izgubljenih lopti i promašenih zicera doveli su Nijemce u relativno lagodnu situaciju koju su dodatno poboljšali ubačajem nakon sretnog odbijanca djelić sekunde prije kraja treće četvrtine. Izbornik Petrović je u toj situaciji poludio na suce koji su naknadno priznali koš za plus sedam njemačke reprezentacije i time dodatno pokazao koliko mu je stalo do pobjede i razbudio naše pomalo uspavane momke.

U posljednjih smo deset minuta gledali drugu sliku. Hrvatska je ovaj put bila ta koja je podigla agresivnost u obrani, a terijeri na krilima su pokrivali sve obrambene nedostatke Dominika Mavre. Mladi je Zadranin zauzvrat davao doprinos na suparničkoj polovici i s nekoliko lijepih prodora i asistencija pomogao otopiti prednost Nijemaca te se ušlo u tijesnu završnicu. Ipak, obrana je bila ta koja je odlučila pobjednika.

Ubačena trica Jakova Mustapića ulila je vjeru našim momcima da mogu doći do pobjede, a nakon povratka Ivana Ramljaka na teren protivnicima je posao bio dodatno otežan. Upravo je lanjski igrač Zadra odradio ključnu rolu i s dvije dobre obrambene reakcije te ukradenom loptom odveo našu momčad do pobjede. Mavri je ostalo samo da s linije slobodnih bacanja potvrdi i drugu pobjedu naše momčadi na kineskoj turneji.

Najbolji dvojac u našoj reprezentaciji je bez sumnje bio Mavra-Buva pri čemu je prvi bio nešto efikasniji, dok je drugi dao zaokruženiji doprinos. Uz njih treba istaknuti i vrlo dobru partiju Ivana Ramljaka koji je, premda je i dalje na trenutke pokazivao napadačke boljke koje su ga pratile u Jadranskoj ligi, izvrsnom obranom u zadnjim minutama pomogao donijeti pobjedu našoj reprezentaciji. Usto je bio i treći dvoznamenkasti igrač u našim redovima s 11 koševa i šest skokova. Nijemce, koji su nakon jučerašnje pobjede nad Egiptom upisali prvi poraz, je predvodio Robin Amaize s 14 koševa, četiri skoka i tri ukradene lopte, dok je Dominic Lockhart dodao 13 poena, četiri skoka i četiri ukradene lopte.

Hrvatska posljednji susret skupine igra sutra protiv Egipta, s početkom u 10 sati. U subotu je slobodan dan, dok se turnir završava u nedjelju utakmicama za prvo, odnosno treće mjesto.