Hrvatska
Hrvatska reprezentacija pobjedom nad Islandom osigurala prvo mjesto u skupini

Hrvatska reprezentacija pobjedom nad Islandom osigurala prvo mjesto u skupini

Autor: Paulo Sarić

Sjevernjaci nisu predstavljali problem izabranicima Vladimira Anzulovića.

Hrvatska reprezentacija do 18 godina s lakoćom je svladala Island rezultatom 45-75 i došla do svoje četvrte pobjede u skupini na Europskom prvenstvu B divizije koje se održava u Tallinnu.

Islanđani su ponešto koncentriranije otvorili susret i prvenstveno zahvaljujući Eggertssonu, koji je zabio prvih sedam od devet koševa svoje momčadi, vodili sve do pete minute utakmice. No, onda su naši momci stisnuli u obrani, na što su se Islanđani blago rečeno – pogubili. Hrvatska do kraja prve četvrtine nije primila niti poena, a Luka Šamanić je s osam vezanih koševa odveo našu reprezentaciju do 9-16 nakon prvih deset minuta. I u nastavku smo gledali sličnu priču. Šamanić je zabijao, a Island – nije. Kada su se visokom igraču Barcelone priključili i ostali suigrači hrvatska reprezentacija je otišla na 20 poena prednosti. Granicu je probio Toni Nakić tricom u 16. minuti susreta.

foto: HKS

Do poluvremena je Island smanjio na minus 19, a dobrom je igrom na otvaranju treće dionice čak i prišao na samo 14 koševa zaostatka. Bio je to rezultat mini-serije 6-0 koja je primorala izbornika Anzulovića na pozivanje minute odmora. Nakon kratkog dogovora Hrvatska se trgnula i dozvolila samo jedan koš iz igre te je s velikom prednošću od 23 koša ušla u posljednju četvrtinu u kojoj je samo jedna stvar bila upitna – hoće li Hrvatska dobiti s više ili manje od 30 razlike. Granica je probijena u 33. minuti, a Marko Jurič je tricom pet minuta prije kraja postavio najvećih plus 37. Ipak, na koncu su se momci malo opustili pa su Islanđani ublažili poraz.

U susretu u kojemu su svi igrači dobili priliku, a samo je Mateo Drežnjak igrao više od 24 minute, Hrvatsku je do nove pobjede i osiguravanja prolaska skupine kolo prije kraja predvodio Luka Šamanić s 19 koševa i pet skokova, dok je drugi dvoznamenkasti u našim redovima bio Šibenčanin Toni Nakić koji je dodao 12 poena. Islanđane je predvodio dvojac Eggertsson-Sveinsson koji je zajedno zabio više od polovice koševa svoje momčadi. 25 od ukupno 45.

Hrvatska posljednji dvoboj skupine B igra sutra, s početkom u 15 sati, protiv Bjelorusije.