Hrvatska
Hrvatska s +103 deklasirala Moldaviju

Hrvatska s +103 deklasirala Moldaviju

Autor: Paulo Sarić

U susretu prepunom dobrih vijest, vjerojatno najbolja je ona o povratku Krešimira Radovčića na teren.

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 20 godina u posljednjem je susretu skupine D Europskog prvenstva B divizije uništila suparnike iz Moldavije. Konačnih 47-150 jako dobro dočarava o kolikoj se razlici u kvaliteti radi.

Moldavci su zabili prvi koš u utakmici i poveli s 2-0, no Hrvatska je ostatak susreta dobila sa 105 razlike i upisala, ako ne najveću, onda zasigurno jednu od najvećih pobjeda u svojoj povijesti. Na početku i nije izgledalo tako. Iako smo odmah uzvratili serijom 7-0, a nakon tek nešto više od tri minute otišli na dvoznamenkastu razliku, obrana i nije bila na potrebnoj razini pa su Moldavci uspjeli zabiti čak 20 poena u prvih deset minuta. Rekord što se tiče dosadašnjih utakmica!

foto: HKS

Ipak, u drugoj su četvrtini naši momci zaigrali agresivnije i naprosto rastavili suparnike. Ako je jučerašnji susret izgledao kao da igraju dvije različite dobne kategorije, današnji je bio to - na kvadrat. U velikoj većini napada mladi su se Moldavci mučili uopće prevesti loptu na našu polovicu, a kada bi to i napravili nisu mogli organizirati napad. Ipak, nisu ostali na nuli kao reprezentacija Kosova u prvom susretu već su zabili četiri poena, a naša je reprezentacija na odmor otišla s plus 61.

Pozicijska se košarka gotovo da i nije igrala, jer bi izabranici Damira Rajkovića preši u fazu napada brže nego bi se protivnici stigli vratiti. Takva je igra rezultirala da je Hrvatska već u 23. minuti ubacila stoti koš. Semafor je tada pokazivao ravnih 100-30. Do kraja je postalo očito da će naši momci dobiti utakmicu s troznamenkastom razlikom, no na nju se nisu uspjeli odvojiti sve do posljednje dionice. Trebalo je čekati sve do 37. da bi Hrvatska otišla na plus sto, a čast da zabije koš koji je probio troznamenkastu marginu imao je Josip Barnjak. Do kraja susreta Moldavci su pokušali smanjiti rezultat, ali u tome nisu uspjeli.


Zanimljivo je primijetiti da niti jedan naš reprezentativac nije zabio preko 20 poena, a u susretu u kojem smo imali čak devet dvoznamenkastih igrača najviše je zabio Domagoj Vrkić koji je predvodio sve strijelce s 19 koševa. Kapetan Badžim je dodao 17, dok je najefikasniji u redovima Moldavije bio Alexei Ponomarinov s 11 poena.

Hrvatska se u četvrtfinalu u petak, s početkom u 15.15h, susreće protiv reprezentacije Gruzije koja je danas poražena od Rumunjske rezultatom 74- 47.