Hrvatska
Hrvatska se oprašta od Skansija; Šolman u suzama

Hrvatska se oprašta od Skansija; Šolman u suzama

Autor: Tportal tportal

Smrt bivšeg košarkaša, trenera i izbornika Petra Skansija brzo je izazvala reakcije u hrvatskoj košarci

Podsjećamo, u 78. godini je u ponedjeljak umro Petar Skansi, košarkaš i trener koji je ostao zapamćen kao izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.

'Veliki trofejni trener koji je poznavao košarkašku igru u detalje. Vodio nas je vrhunski do srebra u Barceloni. Znao je iskoristiti igrača na pravi način te mu pronaći pravu ulogu u momčadi. Hrvatska košarkaška obitelj tuguje za Petrom. Sa njim sam uvijek imao vrlo korektan odnos', rekao je za tportal Danko Cvjetićanin.

Oglasili su se i iz KK Splita, jer Skansi potpisuje njihov posljednji naslov prvaka Hrvatske na što su 'Žuti' i podsjetili

'Uz brojne uspjehe s reprezentacijom uvijek će ostati zapisano da je Pero za Jugoplastiku igrao od 1960. do 1972. godine, s njom osvojio prvu titulu prvaka Jugoslavije, a kao trener je 1977. godine ostvario 'triple-double' (prvenstvo, kup i Kup Radivoja Koraća). Na Gripe se vratio i 2003. godine kada je osvojena posljednje titula prvaka. Hrvatsku je Skansi predvodio na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine kada je Hrvatska osvojila srebrnu medalju i parirala 'Dream Teamu'. Skansi je jedan od velikana Gripa, jedan od velikana košarke na ovim prostorima, i kao igrač i kao trener bio je preteča onog što će kasnije doći. Obitelji iskrena sućut, a našem Peri veliko hvala za sve što nam je dao', napisao je KK Split.





'Imao sam sreću raditi sa Perom za vrijeme kvalifikacija i Olimpijade u Barceloni gdje je bio kreator hrvatskog olimpijskog srebra, najvećeg uspjeha naše košarke. R.I.P. Pero', napisao je Aleksandar Petrović.


Hrvatski košarkaški savez je u poduljem tekstu predstavio životni put Petra Skansija te je u jednom djelu podsjetio:

'Međunarodna košarkaška federacija FIBA ga je 1991. godine uvrstila među 50 najvećih igrača svih vremena. Veliki gospodin Skansi uvijek je bio i ostao na usluzi hrvatskom sportu, a od 2012. do 2014. bio je i zamjenik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Primio je za života i mnoge nagrade od kojih ćemo izdvojiti tek nagradu HOO-a Matija Ljubek za životno djelo, Državnu nagradu za sport Franjo Bučar i orden predsjednika Republike Hrvatske 'Zvijezda Danica'. Počivao u miru velikane hrvatske košarke!'


Par riječi kroz suze rekao je za Slobodnu Dalmaciju bivši suigrač Damir Šolman...

'Nisam se iznenadio, znao sam da nije dobro već neko vrijeme jer sam bio u toku s njegovom bolesti cijelo vrijeme, znao sam da doslovno vegetira i da je na morfiju... Ma, što bi to bio problem reći, to je tako, storija o životu i smrti, ne možeš pobjeć... Bili smo suigrači i familijarno smo postali bliski, najbliži što može bit. Bilo je tako i kad mi je nekoliko godina bio trener u Jugoplastici, radili bismo normalno u dvorani, on trener a ja igrač, poštujući hijerarhiju, a onda bismo zajedno išli na večeru u našeg omiljenog Ante Šporkog, u Javora tamo prema Omišu. Tamo smo proslavili i kad sam dao onaj famozni koš Bosni u Beogradu, za titulu prvaka 1977... Mene su Pero i Rato doveli u Split, zbog njih sam promijenio život, otišao iz Zagreba i sasvim pogodio, tu sam, znate me, kao da sam Dalmoš od rođenja, dio žute familije uvijek i zauvijek.

Damir Šolman

Damir Šolman - Foto Šime Zelić/Basketball.hr 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač uputili su brzojav sućuti obitelji i prijateljima legendarnog košarkaša i trenera Petra Skansija...

'Poštovana obitelji Skansi, s velikom tugom primili smo vijest o odlasku vašeg i našeg Pere, iznimnog čovjeka koji je ostavio dubok pečat u hrvatskoj košarci. Bio je dvojaki olimpijac - kao maestralan igrač i karizmatičan trener. Njegovo ime ostat će trajna poveznica s jednim od najvećih uspjeha u povijesti hrvatskog sporta, olimpijskim srebrom košarkaške reprezentacije iz Barcelone 1992. Svoje izabranike znalački je doveo do finala, kada je to bilo najpotrebnije - u nastupu na prvim Olimpijskim igrama sportaša tek priznate države. Petar Skansi ispisao je povijest i ušao u legendu. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti!', navodi se u brzojavu sućuti upućenom obitelji Skansi.