Europa i Svijet
Hrvatska se vratila nakon minus 19 ali izgubila u neizvjesnoj završnici

Hrvatska se vratila nakon minus 19 ali izgubila u neizvjesnoj završnici

Autor: Teo Cilar Photo: FIBA

Odlična igra Hrvatske u drugom dijelu nije bila dovoljna da se dobije Grčka.

Hrvatska košarkaška reprezentacija doživjela je poraz u prvom susretu na Eurobasketu. Bolja je bila favorizirana Grčka koja je slavila s 85:89 (16:24, 14:22, 32:24, 23:19).

Naši su košarkaši odlično krenuli, otvorili smo utakmicu vodstvom 7:0 koju su kreirali Bojan Bogdanović i Mario Hezonja, ali tu smo potpuno stali. Grčka je uzvratila silovito preko Tylera Dorseya koji je bio nezaustavljiv za našu obranu u prvom poluvremenu, a kada mu se priključio i Giannis Antetokounmpo ubrzo je na semaforu svjetlio rezultat 12:22 za naše protivnike. Uspjeli smo smanjiti na 16:22, ali sa zvukom sirene Ioannis Papapetrou postavlja konačnih 16:24 nakon prvih 10 minuta. 

Grčka nas je potpuno nadigrala u većem dijelu drugog perioda pa je na odmor otišla s uvjerljivih 16 poena razlike, a u jednom su periodu imali i najviših na utakmici plus 19 (40:21). 

Kada je Grčka u trećem periodu povela s 17 razlike, razbudio se Krunoslav Simon koji je bio nepogriješiv i svojim devetim poenom u seriji 15:0 doveo nas na samo minus dva (60:62) na dvije i pol minute do kraja perioda. Grčka je tada odigrala nešto bolju završnicu četvrtine i u posljednjih deset minuta ulaze s plus osam. 

Na nešto manje od pet minuta do kraja u posljednjoj dionici, Grci su bili na plus osam, ali naši se košarkaši nisu predavali pa preko sjajnog Jaleena Smitha i Simona na minutu i pol do kraja dolazimo na samo minus dva. Grčka je prokockala idući napad pa smo tako došli u priliku doći do izjednačenja ili povesti, ali polaganje Ivice Zubca blokira sjajni Antetokounmpo a na drugoj strani zakucava za plus četiri. Naš idući napad nismo realizirali i tu je prilika za povoljan rezultat ispuštena. 

Ono što je obilježilo utakmicu je vrlo loše prvo poluvrijeme naših košarkaša i potpuna suprotnost u drugom poluvremenu gdje smo igrali onako kako bi svi navijači Hrvatske reprezentacije htjeli. Ako uspijemo taj nivo igre imati u većem dijelu utakmice, mogli bi daleko. Ono što isto vrijedi spomenuti je loše suđenje, ali takvo će biti na cijelom prvenstvu jer FIBA-ini suci nemaju prilike suditi tijekom sezone ponajboljim svjetskim igračima i onda im ne sude ono što bi morali ili dozvoljavaju previše toga. Dodajmo kako je Hrvatska došla u priliku pobijediti jednog od glavnih favorita za zlato unatoč tome što Dario Šarić nije zabio niti jedan jedini poen na utakmici ili što je Hezonja nakon 10 ubačenih poena u prvom poluvremenu u drugom ostao bez i jednog poena. 

Spomenimo sada Simona koji je odigrao maestralno drugo poluvrijeme u kojem je zabio 16 od svojih 18 poena i doveo nas u priliku za egal završnicu, Bogdanović je ubacio 19 uz 7 skokova, a na kraju posebno treba pohvaliti igru Smitha koji je bio dosta loš u prvom poluvremenu, ali zato je u drugom zablistao i utakmicu završio s 23 poena uz 5 skokova i 4 asistencije.  

Grke su predvodili Dorsey s 27 poena (5 trica) od čega je 20 ubacio u prvom poluvremenu i Antetokounmpo koji je bio prvo ime utakmice s 27 poena, 11 skokova i 6 asistencija. 

Hrvatsku već sutra u 14:15 očekuje druga utakmica, a protivnik nam je Velika Britanija koja je danas poražena od Ukrajine s 29 poena razlike.