Europa i Svijet
Hrvatska
Košarka u kolicima
Hrvatska startala uvjerljivom pobjedom protiv Mađarske, Dino Sinovčić prvo ime na otvaranju

Hrvatska startala uvjerljivom pobjedom protiv Mađarske, Dino Sinovčić prvo ime na otvaranju

Autor: Z.D. Photo: HSKUK

Europsko prvenstvo B i C divizije u košarci u kolicima

Hrvatska reprezentacija košarkaša u kolicima uspješno je otvorila nastup na Europskom prvenstvu B i C divizije u Sarajevu. Izabranici izbornika Siniše Kuharića u prvom kolu D skupine uvjerljivo su pobijedili Mađarsku 94:24 (22:0, 29:9, 20:9, 23:6), opravdavši na taj način status favorita u dvoboju koji je bio lišen bilo kakve rezultatske neizvjesnosti.

Iako je razlika u kvaliteti bila evidentno na strani Hrvatske, Kuharićevi izabranici od početka su suparnika shvatili maksimalno ozbiljno, naročito kada je u pitanju odrađivanje defanzivnih zadataka pa su iz dobre obrane lako dolazili u poziciju za postizanje laganih poena.

- Obrana mora biti naš forte, iz dobre obrane uvijek proizlazi puno lakih napada i lakih poena. Obranu moramo podići na još jedan viši nivo, jer kako prvenstvo bude odmicalo tako će nam dolaziti teži suparnici. Znali smo da smo puno kvalitetniji od Mađara, ali trebalo je zadržati ozbiljnost i koncentraciju, razigrati neke igrače, a i meni je dobro došla jedna ovakva utakmica jer se još osjeti malo umora i od natjecanja u Madeiri i od putovanja za Sarajevo. Ovo je za mene bila idealna utakmica za malo ući u ritam. Slijedi nam Bugarska, kvaliteta je na našoj strani, ali maksimalno ih respektiramo, baš kao što smo respektirali i Mađare, rekao je Dino Sinovčić, koji je 12. lipnja postao svjetskim prvakom u paraplivanju na 100 metara leđnim načinom u Madeiri, a u utorak je već bio uz reprezentaciju u Sarajevu.

Sinovčić je bio najbolji hrvatski strijelac protiv Mađara sa 20 poena, dodao je još i šest asistencija, Ante Štimac je ubacio 18 poena (sedam asistencija), Ademir Demirović 14, dvoznamenkasti je još bio i Nikola Bistrović sa 13 poena. Izbornik Siniša Kuharić priliku je dao svim igračima u rosteru.

- Cilj je bio razigrati igrače koji inače malo manje igraju, zadovoljan sam jer nam je pristup bio pravi, bez obzira na razliku u kvaliteti ozbiljnost je bila vidljiva, uz ovakav pristup vjerujem da imamo dobre šanse za pobjedu i u utakmici protiv Bugarske, koja je na rasporedu u četvrtak od 15.30 sati u dvorani hotela Hills u Sarajevu.

Hrvatske košarkaše u hotelu Hills u srijedu je posjetio Dragan Beljo, tajnik veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu.

HRVATSKA – MAĐARSKA 94:24 (22:0, 29:9, 20:9, 23:6)

Utakmica 1. kola D skupine Europskog prvenstva B i C divizije.

Dvorana hotela Hills. Gledatelja: 70.

Suci: Doris Korsman-Kashmed, Stefan Orfanos, Chris Stainton.

HRVATSKA: Sinovčić 20, Pandžić 4, Žagar 3 (1-2), Pešić, Bistrović 13, Demirović 14 (1-3), Štimac 18, Perinović 4, Nišandžić, Lisska 8, Adrić 6, Bastalić 4.

MAĐARSKA: Nyul 9 (1-1), C. Toth 2, Z. Toth, Gergely 2, Oszolik 4 (0-2), Watchou Kouka 4 (2-8), Antal, Klaics 3 (1-2), Benedek, Vojtek.