Europa i Svijet
Hrvatska
Švedska nosi bodove iz Draženovog doma, Hrvatska na omjeru 0-3

Švedska nosi bodove iz Draženovog doma, Hrvatska na omjeru 0-3

Autor: Saša Ćirić Photo: Marin Sušić

U potrazi za velikim natjecanjem.

Hrvatska je u drugom prozoru kvalifikacija za SP 2023 u Draženovom domu poražena od Švedske rezultatom 64-70.

Nije dobro krenulo. Šveđani su dobro odskautirali naše glavne igrače, pa smo u prvim minutama teško pronalazili otvoren šut. Nakon četiri minute igre na semaforu je stajalo 3-9, Šveđani su izgledali organiziranije i uigranije. Konačno se otvorilo napadački nakon jednog teškog šuta Filipa Krušlina, pa Hrvatska malo-pomalo okreće vodu na svoj mlin i po prvi put prelazi u vodstvo (12-11) odličnom pick akcijom Krušlina i Danka Brankovića. Ipak, Šveđani se konsolidiraju i u završnici prve dionice dolaze do prednosti od tri poena razlike (15-18). Rezultatski bi to izgledalo ljepše da naši reprezentativci nisu promašili tri slobodna bacanja, ali izuzev ulaza u susret, Damir Mulaomerović je u svom debiju na klupi reprezentacije imao razloga za optimizam.

Šveđani opet bolje otvaraju četvrtinu. Tobias Borg poentira u prvom napadu drugog perioda, da bi u sljedećem napadačkom posjedu Švedske leđnom tehnikom praktički iznudio pad Svena Smajlagića, kojeg su suci za to "nagradili" tehničkom greškom. Borg pogađa slobodno bacanje, a iz dodatnog posjeda Viktor Gaddefors ubacuje tricu i tjera Mulaomerovića na minutu odmora (15-24). Naš izbornik je pokušavao razbiti ritam gostiju brojnim rotacijama, ali to nije donijelo plodove iz prve. Nekoliko dvojbenih sudačkih odluka je otišlo na stranu gostiju, ali povratkom startera Zubčića, Ramljaka, Gnjidića i Krušlina, u kombinaciji s Filipom Bundovićem na centru, napokon uspijevamo pronaći pravu formulu, pa serijom 13-2 dolazimo do novog vodstva (33-31). Do poluvremena su obje momčadi imale priliku ostvariti kakvu-takvu prednost, ali na veliki odmor se otišlo s neriješenim rezultatom (35-35).

Švedski izbornik Ludwig Degernas je morao pronaći način kako probuditi Ludviga Hakansona, kojeg je naša vrsta uspjela limitirati na samo jedan poen u prvom poluvremenu. 

Prvih šest minuta treće četvrtine bilo je bolno gledati. Obje momčadi su stisnule obrane, što je rezultiralo s po pet poena na svakoj strani. Prvi udaraju Šveđani, koji u završnici treće dionice odlaze na tri posjeda razlike (45-52). Jedina dva strijelca u našoj reprezentaciji u trećoj četvrtini bili su Zubčić i Šakić, pa uoči posljednjih deset minuta u Draženovom domu nije bilo velike nade u pozitivan rezultat. 

Ipak, Hrvatska se u posljednjoj dionici budi. Neočekivani junak bio je Sven Smajlagić, koji je nakon kratke role u prvom dijelu dobio još jednu priliku i iskoristio je na najbolji način. Trica s osam metara i ubačaj za dva braniča litvanskog Nevežisa bili su slamka spasa i ključ rezultatskog priključka u tim trenucima, a kad je Lovro Gnjidić ubacio tricu za novi egal (60-60) šest minuta prije kraja, činilo se kao da je preokret na pomolu. Ipak, Hakanson svojom prvom tricom vraća vodstvo gostima, a Gaddefors s dva bacanja u 36. minuti opet odvaja Šveđane na dva posjeda prednosti (60-65). Novi tračak nade došao je nakon još jedne Smajlagićeve trice četiri minute prije kraja, ali Birgander promptno uzvraća zakucavanjem. Završnica utakmice je rastrgana brojnim greškama i promašajima na obje strane, što su gosti bolje iskoristili. Hrvatska reprezentacija je pokušavala šutevima s distance, ali nije išlo. 

Najefikasniji u redovima pobjedničke momčadi bili su Gaddefors (16 poena, 5 skokova), Andersson (13 poena) i  Birgander (12 poena, 12 skokova), dok je jedini dvoznamenkasti u našim redovima bio Zubčić (20 poena)

Hrvatska je sad na omjeru 0-3 i prema svemu sudeći neće vidjeti svjetsku smotru dogodine, ali šanse još postoje.