Europa i Svijet
Hrvatska
Čudo u Norrköpingu - Hrvatska se vratila iz -15 i nakon dva produžetka srušila Švedsku na krilima nevjerojatnog Gorana Filipovića!

Čudo u Norrköpingu - Hrvatska se vratila iz -15 i nakon dva produžetka srušila Švedsku na krilima nevjerojatnog Gorana Filipovića!

Autor: Saša Ćirić Photo: HKS

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Hrvatska je u nevjerojatnoj utakmici svladala Švedsku na gostovanju rezultatom 98-105!

Naša reprezentacija je u Švedsku otputovala s omjerom 0-3, što je značilo da samo i jedino pobjeda može ostaviti našu izabranu vrstu u kombinacijama za nastavak natjecanja u kvalifikacijskom ciklusu. Novopečeni izbornik Damir Mulaomerović je dobio nezahvalan zadatak vađenja kestenja iz vatre koje mu je u amanet ostavio Veljko Mršić, a činjenica da mu od prve minute na klupi reprezentacije nad glavom stoji imperativ pobjede dodatno mu je otežavala posao. Mula je u prvoj utakmici dao malo prilike Filipu Bundoviću, kojeg je izvadio nakon jednog nesmotrenog i neuspješnog dodavanja iza leđa. Šteta, jer je do tog trenutka hrvatska reprezentacija u Bundovićevim minutama u ulozi centra ostvarila dvoznamenkastu prednost. Ovdje je odlučio od prve minute dati povjerenje svom prvom klupskom centru, koji je tako bio jedina promjena u odnosu na zagrebački dvoboj, zauzevši tako poziciju startera umjesto Danka Brankovića.

Nije počelo dobro. Šveđani su zagospodarili reketom preko dominantnog Simona Birgandera, dok je Ludvig Hakanson pred domaćim navijačima uhvatio kvalitetan šuterski ritam. Istinabog, uvelike mu je pomogla pomalo nonšalantna obrana naše vanjske linije, što je prvi glavom platio Lovro Gnjidić, kojeg je nakon nekoliko minuta odmijenio Goran Filipović. Naši visoki igrači su loše kontrolirali obrambeni skok, pa ne čudi 21-14 nakon prvih deset minuta.

Drugu četvrtinu otvaramo koncentriranije u obrani, ali ono što smo igrali u napadu može se okarakterizirati kao čisti zločin protiv košarke. Nevjerojatne i početničke greške u jednostavnim dodavanjima, nerezonski šutevi i generalno loše odluke dovelo nas je u situaciju da polovicom druge dionice zaostajemo 14 poena (33-19), što je natjeralo Mulaomerovića na drugu minutu odmora. Vezali smo po povratku na teren pet poena, ali nove trice Hakansona i Anderssona odvode Šveđane na +15, što je i razlika na poluvremenu (41-26).

Potez iznenađenja na ulasku u treću četvrtinu je ubacivanje Karla Matkovića u petorku, što u prvih nekoliko akcija donosi ploda. Nismo uspjeli odmah smanjiti zaostatak, ali kako je vrijeme prolazilo, tako su Matković i Filipović pronalazili kemiju i malo-pomalo počeli vraćati našu reprezentaciju u igru. Posebno impresivne su bile dvije alley-oop akcije koncem dionice, koje su nas dovele na svega pet poena zaostatka (53-48). Ipak, Šveđani pametno iznuđuju prekršaje i mahom s linije slobodnih bacanja do kraja četvrtine vraćaju prednost na tri posjeda (59-50). 

Početak četvrte četvrtine bio je ključ. Ako smo htjeli ostati u igri za pobjedu nismo u tom dijelu smjeli dopustiti Šveđanima da se još jednom odvoje na značajniju prednost. Uspjeli smo u tom naumu, tricom Željka Šakića kompletiramo seriju 7-0 kojom po prvi put nakon prve četvrtine dolazimo na dva poena zaostatka (59-57). Švedski izbornik Ludwig Degernas zove minutu odmora, što za direktni rezultat ima brzih pet poena domaćih. Svojom trećom tricom uzvraća sjajni Filipović, ali Šveđani uzvraćaju s dva ubačaja i vraćaju razliku na tri posjeda (68-60). Ključni time-out zove Mulaomerović, jer ono što je hrvatska reprezentacija prikazala nakon tog trenutka bila je prava rapsodija. Pet poena Šakića i trica Krušlina ekspresno nas je dovelo u egal (68-68), a u prvom idućem napadu Šveđana suci s velikom zadrškom dosuđuju faul Šakiću koji se postavio Birganderu unutar polukruga pod košem. Takva odluka sudaca razbjesnila je našu reprezentaciju, Mulaomerović je dobio i tehničku grešku. No, Hakanson promašuje slobodno bacanje, Birgander oba, pa imamo priliku ići po prvo vodstvo na utakmici. Nevjerojatni Filipović uspijeva izboriti tri slobodna bacanja i pogađa sve redom. Momentum je potpuno na našoj strani, možemo li to iskoristiti? Na satu je manje od tri minute, valja održati koncentraciju. Umjesto tvrdih obrana i dugih napada, finiš se igra u petoj brzini. Svjedočimo nevjerojatnom duelu Hakansona i Filipovića, praktički na NBA razini. U posljednjoj minuti imamo minimalnu prednost, ali Filipović kasni na Hakansonov pokušaj za tricu i daje mu tri slobodna bacanja. Šveđanin pogađa sva tri i u posljednji napad ulazimo s dva poena zaostatka (79-77). Lopta dolazi do Krušlina, koji prodire u švedski reket i polaže loptu na tablu, s koje je nakon odbijanca skida Birgander, pa se koš računa. Šveđanima ostaje pet sekundi, ali Hakanson ne pogađa tricu što znači samo jedno - idemo u produžetke (79-79). 

Otvaranje ekstra vremena pripalo je Šveđanima. Otvaraju s pet poena, ali čudesni Filipović novom tricom opet ne dozvoljava da se domaći ne odvoje na preveliku razliku. Nakon tri minute igre Viktor Gaddefors bježi pažnji naše obrane za 86-82, a na ulazu u posljednju minutu Šakić pogađa sretnu tricu od table za minimalni zaostatak. Gaddefors još jednom ubacuje, pa u posljednjem napadu produžetka možemo eventualno tricom do novog izjednačenja. Ima li ikakvih dilema? Nema. Filipović još jednom pogađa tricu, idemo u drugi produžetak!

Matković u prvom napadu realizira jedno bacanje, da bi u drugom lopta kružila do najkvalitetnije pozicije u kojoj se nalazio Ivan Ramljak. Pogodio je tricu za +4 (88-92), ali problem se dogodio pod košem. Šakić je u borbi za skok laktom dohvatio Tobiasa Borga, što su suci okarakterizirali kao nesportsku grešku. Borg pogađa samo jedno bacanje, dok u dodatnih četrnaest sekundi ne uspijevaju ubaciti loptu u koš. No, pogreška Matkovića u dodavanju daje im novu priliku, što Hakanson koristi za nova slobodna bacanja. Ubacuje jedno, pa se u posljednje tri minute ulazi s jednim posjedom prednosti naše reprezentacije (90-93). Možda i ključni ubačaj bila je Krušlinova trica za 90-96, koja je došla gotovo s istekom napada. Ulazimo u divlju završnicu u kojoj Šveđani na sve načine pokušavaju doći do pobjede, ali ne ide! Hrvatska je u posljednjem napadu dobila priliku doći i do bolje međusobne koš-razlike i to je uspjela sjajnim zakucavanjem iz ofanzivnog skoka Matkovića!

Hrvatsku su do pobjede vodili Filipović (29 poena, 5 skokova, trice 5-5), Krušlin (21 poen, 6 asistencija), Matković (16 poena, 13 skokova) i Šakić (11 poena, 7 skokova). Kod Šveđana najbolji Hakanson (31 poen, 7 asistencija), po 16 su dodali Borg, Gaddefors i Jerebko, Birgander je imao 12 poena i 18 skokova.

Hrvatska je na omjeru 1-3 i još je u igri za Svjetsko prvenstvo!