Europa i Svijet
Hrvatska U-18 porazom završila grupnu fazu Europskog prvenstva

Hrvatska U-18 porazom završila grupnu fazu Europskog prvenstva

Autor: Teo Cilar

Hrvatska U-18 reprezentacija nakon dobrog starta i pobjede protiv Latvije, grupnu fazu završila s dva poraza.

Hrvatska je porazom od Grčke 67:76 završila grupnu fazu natjecanja s pobjedom i dva poraza što će nam na kraju vrlo vjerojatno donijeti posljednje četvrto mjesto u grupi. Poraz nije koban jer sve reprezentacije prolaze dalje u osminu finala, ali sigurno bi bilo ljepše u knock-out fazu ući pobjedom. Izabranici trenera Vladimira Anzulovića za protivnika u osmini finala imati će Rusiju (ako Francuska večeras dobije Njemačku) ili Njemačku (ako slave protiv Francuske).

Hrvatska U18 - Grčka U18  67:76 (10:25, 14:16, 26:14, 17:21)


Nakon što je Grčka povela s 4:0 uslijedila je serija Hrvatske 6:0 u kojoj Jure Planinić ubacuje dvicu uz prekršaj i pogađa dodatno bacanje, a nakon što je Oton Janković ukrao loptu, Vito Čubrilo pogađa tricu za prvo vodstvo Hrvatske na utakmici. Hrvatska je bila u egalu sve do sredine četvrtine i rezultata 8:10 nakon čega Grčka serijom 8:0 bježi do prve dvocifrene prednosti na utakmici od 8:18. Jan Palokaj je prekinuo seriju Grka s dva pogođena bacanja na tri i pol minute do kraja prvog perioda, a bili su to posljednji poeni Hrvatske u četvrtini. Grčka je posljednje tri minute završila serijom 7:0 za 10:25 nakon prvih deset minuta. 

Nakon minute igre u drugoj četvrtini Grčka je već bila na plus 20, serijom 5:0 došli su do vodstva 10:30. Grčka je nešto kasnije imala najviših 13:36 na utakmici poslije čega je Hrvatska konačno zaigrala nešto bolje i do kraja poluvremena smanjila razliku na minus 17. 

Treća četvrtina donijela je najbolji period Hrvatske na utakmici. U samo minutu i pola igre na krilima Krune Macnera koji ubacuje dvije trice i Filipa Vujičića koji dodaje još jednu, Hrvatska radi seriju 9:2 i dolazi na deset poena minusa. Na krilima sjajnog Macnera u ovoj četvrtini Hrvatska ne nešto manje od šest minuta do kraja perioda dolazi na samo minus dva, 43:45 i potpuno se vraća u utakmicu. Zaigrala je tada i Grčka nešto bolje što im je donijelo bijeg na šest poena prednosti, ali Hrvatska se u završnici četvrtine vratila na minus tri, ali u posljednjim sekundama četvrtine Grčkoj plus pet donosi Kostantinos Tsirogiannis

Hrvatska posljednju dionicu otvara tricom Macnera, Vujičić dodaje još jednu, a nešto kasnije pogađa i dvicu za seriju Hrvatske 8:3 i poravnanja rezultata na 58:58. Kod vodstva Grčke 58:61, Hrvatska dvicom Palokaja i polaganjem Luke Šamanića dolazi do drugog vodstva na utakmici od 62:61. Činilo se u tim trenucima kako ćemo prelomiti utakmicu na našu stranu, ali Grčka serijom 6:0 opet bježi na pet poena prednosti. Na tri i pol minute do kraja približili smo se na 65:67, ali Grčka novom serijom 7:0 odlazi na plus devet i riješava pitanje pobjednika. 

Hrvatsku je u ovom susretu predvodio Vujičić s 15 poena, 3 skoka te po dvije asistencije i osvojene lopte. Macner je ubacio 13, Šamanić 11 uz 10 skokova, 3 asistencije, dvije blokade, ali i pet izgubljenih lopti, a dvocifren je bio i Roko Erslan s 10 poena, 5 asistencija, 4 skoka i dvije osvojene lopte. Valja spomenuti i Planinića koji je ubacio 7 uz 10 skokova, dvije blokade, osvojenom loptom, ali i četiri izgubljene.