Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatska u utorak saznaje imena protivnika u kvalifikacijama za EP. Zna se s kim neće biti u grupi

Hrvatska u utorak saznaje imena protivnika u kvalifikacijama za EP. Zna se s kim neće biti u grupi

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: Marin Sušić

8.8. u 11:30 sati

Uoči ždrijeba za kvalifikacije za Europsko prvenstvo u košarci (EuroBasket 2025) potvrđene su jakosne skupine za izvlačenje. Ždrijeb će se održati sutra, 8. kolovoza s početkom u 11:30 u Münchenu, a moći će se pratiti i uživo na FIBA YouTube kanalu.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo sudjelovat će 32 zemlje - uključujući sudomaćine EuroBasketa Cipar, Finsku, Latviju i Poljsku, i igrat će po sustavu "kući i u gostima". Jakosne skupine se temelje na FIBA Svjetskoj ljestvici za muškarce, a sutra će se iz osam jakosnih skupina izvući osam kvalifikacijskih skupina po četiri momčadi.

Hrvatska se smjestila u četvrtoj jakosnoj skupini s Finskom, Ukrajinom i Latvijom, što ujedno znači da s tim zemljama sigurno neće dijeliti skupinu. 

Također, skupine A, C, E i G će činiti ekipe iz jakosnih skupina 1, 4, 5 i 8, a skupine B, D, F i H ekipe iz jakosnih skupina 2, 3, 6 i 7, tako da se Hrvatska u skupini neće naći ni s ekipama koje su se smjestile u drugom trećem, šestom i sedmom šeširu.
 Dodatno, najviše jedan domaćin FIBA EuroBasketa 2025 može biti izvučen u bilo koju skupinu.

JAKOSNE SKUPINE ZA ŽDRIJEB

  • Jakosna skupina 1: Španjolska, Francuska, Srbija, Slovenija
  • Jakosna skupina 2: Litva, Grčka, Italija, Njemačka
  • Jakosna skupina 3: Češka, Poljska, Turska, Crna Gora
  • Jakosna skupina 4: Finska, Hrvatska, Ukrajina, Latvija
  • Jakosna skupina 5: Belgija, Gruzija, Izrael, Bosna i Hercegovina
  • Jakosna skupina 6: Mađarska, Estonija, Nizozemska, Bugarska
  • Jakosna skupina 7: Velika Britanija, Island, Švedska, Sjeverna Makedonija
  • Jakosna skupina 8: Portugal, Danska, Slovačka, Cipar

Kvalifikacije će se igrati u tri kruga: od 19. do 27. veljače 2024., od 18. do 26. studenog 2024. i od 17. do 25. veljače 2025. s time da će u svakom krugu svaka momčad odigrati po dvije utakmice. Tri najbolje plasirane momčadi iz svake skupine, osim skupina koje uključuju sudomaćine FIBA EuroBasketa 2025. Cipar, Finsku, Poljsku i Latviju, kvalificirat će se na Europsko prvenstvo. U skupinama koje sadrže sudomaćine, plasman na EP će ostvariti domaćin i druge dvije najbolje plasirane momčadi.