Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatska U18 selekcija nadigrala domaćina na otvaranju europskog prvenstva!

Hrvatska U18 selekcija nadigrala domaćina na otvaranju europskog prvenstva!

Autor: Saša Ćirić

Naši mladići su držali kontrolu od samog početka. Latvijci su se pokušali vratiti u završnici utakmice, ali nisu uspjeli.

Nakon veličanstvenog nastupa srebrne U20 selekcije u Chemnitzu, naši juniori imaju težak ali ugodan zadatak pokušati doseći isto. Momčadi do 18 godina pod palicom Vladimira Anzulovića je u latvijskom Ventspilsu dodijeljena skupina A, a suparnici su im Grci, Talijani i domaćini Latvijci.

Uvodni susret na svakom prvenstvu je težak, a kada vam s druge strane stoji domaća momčad, stvari postaju dodatno komplicirane. U zemlji lijepih žena i duge košarkaške tradicije su odgojeni mnogi kvalitetni košarkaši, uostalom Kristaps Porzingis je legitimna NBA zvijezda.

Ipak, naši dečki se nisu dali impresionirati atmosferom. Već od starta su držali Latvijce na distanci od jednog ili dva posjeda. Rezultat toga je 17-13 za Hrvatsku nakon prvih deset minuta. 

Furiozan start domaćih u prve dvije minute druge četvrtine je bio okidač za naš prvi time-out. Naime, od 17-13 se u kratkom roku ne samo istopilo, već je Latvija serijom 8-0 prešla u vodstvo 17-21. Prvi koš za našu reprezentaciju u tom periodu postiže Luka Šamanić, ali je momentum još uvijek na strani domaćih. Većim dijelom četvrtine su bili u kontroli rezultata, a u jednom trenutku su poveli s najvećih +5 (28-33). No, tada stvari u svoje ruke preuzima trojac Jure Planinić, Jan Palokaj i Vito Čubrilo i serijom 10-0 do kraja poluvremena vraćaju prednost na našu stranu (38-33).

Lovre Runjić

U trećoj četvrtini naši momci ne prepuštaju ništa slučaju, te postupno grade prednost. Dobre role u tom dijelu igre imaju Roko Erslan i Šamanić, a u zadnjih deset minuta ulazimo s prednošću od 12 poena razlike (58-46).

Latvijci opet počinju četvrtinu u fanatičnom ritmu, te s tri brza napada u prvoj minuti smanjuju razliku na 6 poena (58-52). Anzulović vadi iz igre Lovru Runjića, Kruna Macnera i Filipa Vujičića, a vraća Erslana, Čubrila i Šamanića. Odmah u idućem napadu Erslan pogađa tricu na asistenciju Čubrila i vraća mirnoću u naše redove. Kada je Čubrilo polovicom četvrtine pogodio tricu za novih +12 (68-56), latvijski izbornik Arturs Visockis Rubenis poziva minutu odmora, na kojoj daje instrukcije svojim igračima za posljednji juriš. Ipak, naši momci koševima Šamanića održavaju prednost, pa se tri minute prije kraja kod rezultata 73-61 činilo da je sve gotovo. No, domaća momčad se ne predaje i na 50 sekundi do kraja dolaze na svega četiri poena zaostatka (73-69). Čubrilo sjajnim prodorom prekida seriju Latvije, ali domaći se ne predaju. Polaganjem Valtersa Veverisa 12 sekundi prije kraja dolaze na svega tri poena zaostatka (76-73) i rade brzi prekršaj na Erslanu, koji pod velikim pritiskom pogađa drugo slobodno bacanje za konačnih 77-73.

Hrvatsku je predvodio Šamanić s 20 poena i 7 skokova, a pratio ga je Planinić s 15 poena i 8 skokova. Značajne role su odigrali i Palokaj (12 poena), Čubrilo (9 poena, 6 asistencija) te Erslan koji je postigao 8 poena u važnim trenucima utakmice. Kod domaće momčadi najistaknutiji pojedinac bio je Veveris (19 poena, 5 skokova).

Idući susret naši momci igraju sutra u 14 sati protiv Italije.