Europa i Svijet
Hrvatska
Kuc, kuc Eurobasket: To smo mi - Hrvati!

Kuc, kuc Eurobasket: To smo mi - Hrvati!

Autor: Branko Tabak

Rapsodija Hrvatske u prvom, rutina pa i sreća u drugom poluvremenu donijeli su nam veliku i visoku pobjedu protiv Turske.

Hrvatska je i u trećoj utakmici kvalifikacija za Eurobasket ostvarila pobjedu. U istanbulskom balonu izabranici Veljka Mršića su pobijedili Tursku 79-62. 

Već u prvoj četvrtini Hrvatska je stekla prednost od 17 poena viška (24-7). Na odličnu obranu nadovezao se još bolji napad. Tamo je prvo povukao Željko Šakić, potom Miro Bilan, a onda i Roko Rogić koji je zamijenio imenjaka Ukića. Dodatni impuls s klupe donio je i Filip Krušlin. Upravo su ova dva igrača tricama u završnih 20 sekundi prve dionice potpuno razoružali Turke i omogućili miran nastavak utakmice.

Otvaranje druge četvrtine donijelo je novu Krušlinovu tricu pa Rogićevu dvicu za nevjerojatnih +22 (29-7).

Turci tricom Mahmutoglua dolaze do zraka, no na drugoj strani istom mjerom odgovara Roko Prkačin, koji je jučer napunio 18 godina, za 32-10 u 14. minuti igre.

Na velikoj razlici našima je bilo puno lakše igrati pa je tako sijevnula i trica Ivana Ramljaka na koje se s dva bacanja 'naslonio' Bilan za nestvarnih +25 (40-15).  

Bilo je jasno da tako visok ritam Hrvatska ne može dugo držati. Turci su zaigrali agresivnije u obrani, efikasnije u napadu, ali do kraja prvog poluvremena nisu uspjeli napraviti ništa više od poravnanja rezultatske linije (45-24).

Nakon povratka iz svlačionice potpuno druga utakmica i slika. Hrvatska teško probija tursku obranu, a na drugoj strani bez otpora ispada iz igre u obrani pa je nakon dvije minute i negativne serije 0-5 (45-29) izbornik Veljko Mršić je bio prisiljen pozvati minutu odmora.

Nije pomoglo. Turska serija raste do 9-0 i rezultata 45-33. Nakratko njihov nalet s linije slobodnih bacanja prekida Bilan (47-33). Na tri pogođena bacanja probuđenog Shanea Larkina (47-36) tricom je odgovorio Filip Krušlin (50-36) koji je uz Marčinkovića imao najbolje obrambene reakcije u ovom razdoblju igre. No, u napadu se Hrvatska i dalje mučila.

Srećom, izlaskom iz igre Shanea Larkina zastala je i Turska, napravila nekoliko napadačkih pogrešaka, promašila nekoliko otvorenih šuteva pa se Hrvatska na čupanje vratila na +18 (55-37).  Ipak i dalje je nedostajala tečnost i mirnoća u igri. U završnu četvrtinu ušlo se s 14 poena prednosti za Hrvatsku (57-43), ali i s činjenicom da je utakmica i dalje otvorena i da Turska sigurno neće položiti oružje.

Štoviše, izvukli su sav raspoloživi arsenal, u igru vratili Larkina, u obrani bili stalno na lopti, a u napadu polako topili hrvatsku prednost te u 32. minuti stigli na -10 (59-49).

Suradnja najiskusnijih Ukića i Bilana odbila je u tim trenucima proboj Turske na jednoznamenkasti zaostatak. Istina, i promašeni otvoreni šutevi Turaka. Željko Šakić potom zabija tricu na isteku napada iz izuzetno teške pozicije za 64-51. U sljedeća dva napada oslonili smo se na iskustvo Mira Bilana (68-56) koji je iscrpljen od velike bitke ispod oba koša morao sjesti na klupu i barem malo odmoriti.

Na 2:20 do kraja Berk Ugurlu zabija tricu čime je probijena rezultatska i psihološke barijere dvoznamenkaste prednosti (68-59), no individualna kvaliteta Željka Šakića vratila je Hrvatsku u mirnije vode (70-59), i rekli bismo, stavila točku na i ove utakmice.

Istina Larkin je tricom na 1:35 do kraja donio malo nelagode (70-62), ali Sertac Sanli tada čini nesportsku pogrešku na Bilanu, Miro pogađa oba bacanja, a iz dodatnog napada Šakić zabija još jednu nevjerojatnu tricu uz zvuk sirene s 10 metara za 75-62.  Tu su turske trupe konačno istaknule bijelu zastavu, a Hrvati utakmicu završili uzdignutih ruku i i više nego lijepim rezultatom 79-62.

Fantastični Miro Bilan je zabio 30 poena uz 12 skokova. Šakić je utakmicu završio sa 17 poena, a Roko Rokić s 12 poena.

Ovom pobjedom Hrvatska je stigla na milimetar od plasmana na Europsko prvenstvo. Tek neke lude kombinacije zatvorenih krugova i neočekivanih rezultata dijele nas od potvrde plasmana. Taj milimetar možemo napraviti već u nedjelju na istom mjestu protiv Švedske. Početak susreta je u 18 sati a prijenos na HRT2 i SportKlubu.