Europa i Svijet
Hrvatska je u finalu Olimpijskog kvalifikacijskog turnira, nije moglo bez drame

Hrvatska je u finalu Olimpijskog kvalifikacijskog turnira, nije moglo bez drame

Dominikanci tvrd orah

Hrvatska - Dominikanska Republika 80:77 (16:15, 21:17, 16:21, 27:24)

Hrvatska košarkaška reprezentacija se plasirala u finale Olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Pireju nakon pobjede nad Dominikanskom Republikom 80:77. U tvrdoj utakmici pobjednik je riješen u uzbudljivoj završnici u kojoj je Mario Hezonja pogodio dva bacanja, a Christopher Theoret Duarte promašio tricu za produžetak.

Izjednačena prva četvrtina završila je vodstvom Hrvatske 16:15. Dominikanska Republika je u jednom trenutku imala +6 (12:6), no serijom 10:3 Hrvati su stekli minimalnu prednost.

Hrvatski niz je na otvaranju druge četvrtine nastavljen tricom Filipa Krušlina za +4 (19:15). Pri tom rezultatu propušteno je nekoliko prilika za ozbiljniji bijeg pa su Dominikanci predvođeni Duarteom uspjeli vratiti prednost na svoju stranu (25:27). Strpljivom igrom u kojoj se lopta spuštala na centarske pozicije gdje je dominirao Ivica Zubac, uz doprinos igrača s klupe Matea Drežnjaka i Borne Kapuste, Hrvatska je opet uzela kontrolu utakmice u svoje ruke te je dva puta imala i plus osam (35:27, 37:29). U samoj završnici prvog poluvremena Nunez je zabio koš pod prekršajem te se na veliki odmor otišlo s rezultatom 37:32.

Iako su se Dominikanci vratili na dva poena zaostatka prva polovica treće četvrtina je donijela napadačko buđenje Marija Hezonje koji je nastavak utakmice dočekao sa tri poena. Za samo pet minuta zabio ih je još sedam te Hrvatskoj donio prvu i jedinu dvoznamenkastu prednost 50:40.

Manje od dvije minute bile su potrebne protivnicima da se vrate u rezultatski egal (50:47). Hrvatska podiže obrambenu agresivnost, a kapetan Dario Šarić prednost na 53:47. Nakon toga napadačka kreativnost je stala što Dominikanci koriste za potpuno neutraliziranje prednosti. Nakon treće četvrtine rezultat je glasio 53:53.

 Izostanak obrambenog skoka rezultirao je tricom Liza na otvaranju zadnje dionice za potpuni preokret (53:56). Sijevnula je nakon toga i Nunezova trica i velikih +5 za Dominikansku Republiku (55:60).

Povratkom u igru Hezonje i Smitha Hrvatska kreće u lov na zaostatak. Dogodilo se to u 34. minuti kada je Šarić pogodio tricu za 62:62. Smith novom tricom vraća Hrvatsku u vodstvo 65:64, a kada je voda došla do grla zabio je još jednu na isteku napada za 68:67. Rovovska bitka je donijela rezultatsku klackalicu u kojoj je Hrvatsku u igri držao Ivica Zubac. Kod vodstva 72:71 na minutu i 45 sekundi prije kraja Smith prodire pod koš i zabija za 74:71. Montero nakon time-outa promašuje tricu, a Šarić povećava prednost s crte slobodnih bacanja na 76:71. Mateo Drenjak je tridesetak sekundi prije kraja zakucao za 78:71.

No, tu nije bio kraj. Pena zabija tricu, Hrvatska gubi loptu, Smith radi prekršaj na Monteru pri šutu za tri poena te u tren oka Dominikanci stižu na samo poen zaostatka 78:77. Do kraja je ostalo sedam sekundi.

Nakon time-outa Mario Hezonja je fauliran samo sekunde nakon primitka lopte. Prvi puta tijekom utakmice stao je na crtu slobodnih bacanja i pogodio oba za 80:77. Svoju minutu odmora Dominikanci su iskoristili za dogovor završne akcije za koju su imali šest sekundi. Lopta je išla na Duartea koji je preko dva igrača iz vrlo teške situacije umalo pogodio za produžetak. Srećom, lopta je ispala iz obruča čime je stigla potvrda hrvatske pobjede i plasmana u finale Olimpijskog turnira u kojem će se izabranicima Josipa Sesara u nedjelju u 20 sati suprotstaviti domaćin turnira Grčka (SportKlub, RTL).

Igrač utakmice bio je Ivica Zubac koji je uz 25 poena imao 9 skokova i 2 asistencije. Dario Šarić je zabio 14 poena (5 skokova, 3 asistencije) baš kao i Jaleen Smith (3 skoka, 3 asistencije), a Mario Hezonja 12 (5 skokova, 4 asistencije). Dominikance je predvodio Duarte sa 17 poena.