Europa i Svijet
Hrvatski blackout u posljednjoj četvrtini i poraz od Italije

Hrvatski blackout u posljednjoj četvrtini i poraz od Italije

Autor: Teo Cilar Photo: FIBA

Posljednje kolo odlučuje idemo li na Srbiju u osmini finala.

Hrvatska je upisala svoj drugi poraz na ovogodišnjem Eurobasketu. Bolja u Milanu bila je domaća Italija rezultatom 81:76 (22:17, 20:17, 13:25, 26:17) nakon što su preokrenuli naše vodstvo od šest poena razlike koliko smo imali početkom posljednje dionice. 

Izbornik Damir Mulaomerović se odlučio da utakmicu protiv Italije počne petorka Jaleen Smith, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Dario Šarić i Ivica Zubac. Italija je to odmah iskoristila sa svojim puno bržim centrom od našeg Zubca, posebno je to koristio Nicolo Melli. Opet su nas mučile i izgubljene lopte, opet ih je bilo čak osam u prvoj četvrtini, a u toj smo kategoriji najgori na cijelom prvenstvu, a danas smo ih izgubili čak 18.

Na poluvrijeme smo otišli s osam poena minusa, a onda je uslijedio najbolji period naše igre u kojem je izbornik na teren odlučio poslati Dominika Mavru (koji je odlično reagirao u završnici prvog poluvremena kada je zabio koš faul u trenucima kada nismo ništa mogli zabiti) zatim Bogdanovića, Krunoslava Simona, Šarića i Zubca. Bila je to petorka koja je odlično funkcionirala i potpuno nadigrala Italiju u tom periodu koji smo dobili s 25:13. Nije jasno zašto ta petorka uopće nije bila na parketu u posljednjoj četvrtini, a vrlo dobri Mavra niti sekunde u posljednjoj dionici. 

U posljednjoj četvrtini smo se raspali nakon što je kod plus šest za nas na liniju slobodnih bacanja stao Gianpaolo Ricci, promašio je oba bacanja, a Zubac je kod zagrađivanja opalio rukom u facu Mellija. Suci su dosudili nesportski prekršaj, Melli je ubacio oba bacanja, a iskoristili su i napad u kojem je tricu stavio Simone Fontecchio. Tu se Italija vratila u susret,a na nešto manje od sedam minuta do kraja prelaze u vodstvo koje su uspješno zadržali do samog kraja. 

Melli i Fontecchio bili su najbolji kod Italije s po 19 poena i bili su jedini dvocifreni u svojoj momčadi. Kod Hrvatske prvo ime bio je Bogdanović s 27 poena, 5 skokova i 3 asistencije, Zubac je ubacio 13 uz 6 skokova, a Šarić 10 uz 8 skokova i 3 asistencije, ali imao je čak 6 izgubljenih lopti, u toj je kategoriji najgori u našem sastavu na ovom prvenstvu. 

U četvrtak nam slijedi ključna utakmica prvenstva što se konačnog poretka tiče. Igramo protiv jako dobre Ukrajine koja je na omjeru 3-1, dok smo mi i Italija poravnati na omjeru 2-2. Porazom od Ukrajinaca završavamo četvrti u skupini i u osmini finala idemo na Srbiju. Kako je Ukrajina dobila Italiju s 11 poena razlike, a Italija nas pet, mogao bi se stvoriti krug u kojem bi mi, Ukrajina i Italija imali omjer 3-2. Naša pobjeda od najmanje 9 poena razlike nad Ukrajinom, donosi nam drugo mjesto u skupini, ukoliko bi slavili s osam poena razlike, tada bi i mi i Ukrajina u ovom trokutu bili na istoj koš razlici, plus 3, a tu opet mi trebali biti drugi jer bi imali više postignutih i manje primljenih poena u svim utakmicama zajedno odigranim u skupini. Svaka pobjeda ispod osam razlike, Ukrajina je druga, mi treći, a Italija četvrta.