Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatski centri dominiraju Njemačkom

Hrvatski centri dominiraju Njemačkom

Autor: Paulo Sarić

Drijenčićev sastav nastavlja gdje je stao prethodne sezone.

Iako su do kraja prošlog radnog tjedna momčadi odigrale samo dva susreta, košarkaški je vikend u Njemačkoj započeto utakmicom – petog kola. Radi europskih obveza snage su u petak odmjerili Oettinger Rocketsi koje s klupe vodi Ivan Pavić te aktualni šampion Brose Bamberg. U susretu novopečenog prvoligaša i aktualnog prvaka nije bilo previše nedoumica. Gosti su s lakoćom došli do svoje druge pobjede rezultatom 64-92 i pokazali da je kiks protiv s.Olivera u prvom kolu bio samo loš dan. Brose je od početka zagospodario parketom i riješio pitanje pobjednika već do poluvremena kada su imali ogromnih plus 29. Do kraja utakmice svi su igrači dobili priliku, a najviše se istakao naš Leon Radošević koji je na terenu proveo 25 minuta i za to vrijeme ubacio 19 koševa uz pet skokova i dvije asistencije. Najbolji u redovima Oettingera bio je Daniel Schmidt s 20 poena.

Pavićev se sastav zato iskupio u nedjelju. Na gostovanju su nadigrali Giessen 46erse rezultatom 71-96 i došli do svoje prve pobjede u Bundesligi. Nedjeljna je utakmica bila slična onoj u petak, samo s obrnutim ulogama. Gosti su kontrolirali susret čitavo vrijeme i već na velikom odmoru imali značajnu prednost koju su s lakoćom zadržali do kraja dvoboja. Pavićevu je momčad predvodio Ekenechukwu Ibekwe s 21 košem i šest skokova, pa domaćinima nije pomogao niti raspoloženi Jamar Abrams koji je ubacio 20 poena.

FOTO: OeTTINGER ROCKETS Facebook

Oldenburg trenera Mladena Drijenčića svladao je na domaćem terenu Science City Jenu rezultatom 79-69 i zadržao stopostotan učinak. Gosti su se jako dobro držali sve do posljednje četvrtine, a čak su i vodili na poluvremenu s četiri koša. Bio je to znak za uzbunu domaćem sastavu koji je ubacio u brzinu više i do ulaska u posljednjih deset minuta vratio stvari gotovo na početak. Ipak, lanjskom je finalistu bila potrebna čvrsta obrana ne bi li došao do nove pobjede i nastavio s rezultatima iz prošle sezone. Samo devet primljenih koševa u posljednjoj četvrtini bilo je dovoljno Oldenburgu da dođe do novog trijumfa. Najraspoloženiji u redovima Drijenčićeve momčadi bio je bivši igrač Splita Rašid Mahalbašić s 20 koševa i devet skokova, dok je goste predvodio veteran Julius Jenkins koji je ubacio 18.

Možda i najbolju partiju od hrvatskih gastarbajtera pružio je Krešimir Lončar. Bivši reprezentativac odveo je svoju momčad preokreta nad Bremenhavenom i pobjede 74-64. Iako su gosti odigrali vrlo dobrih 25 minuta, upravo je visoki Splićanin stao na put njihove druge pobjede. Lončar je odigrao instrumentalnu ulogu u sustizanju vodstva momčadi sa sjevera Njemačke, a posebni je obol dao kada se rezultat lomio. Sa sedam koševa u tim je trenucima dao zamah svojoj momčadi kojega s.Oliver nije ispuštao do kraja te je došao do svoje treće pobjede u isto toliko susreta. Upravo je Lončar bio najefikasniji u domaćim redovima s 20 poena i stopostotnim učinkom za dva poena. Bolji od ostalih u redovima Bremenhavena bio je David Brembly koji je zabio 15 koševa i uhvatio osam skokova.

FOTO: s.Oliver Wurzburg Facebook

Jednako kao i Pavićeve Rakete, i Brose je u nedjelju odigrao drugu utakmicu u tri dana. Ponovno su stigli do trijumfa, a nova žrtva bili su Tübingen Tigersi koji su poraženi pred vlastitom publikom rezultatom 73-81. Dvoboj je bio riješen već u prvoj četvrtini kada je Trinchierijeva družina otišla na plus 15, prednost koju nije ispuštala do kraja. Domaćin je na koncu tek malo ublažio poraz i učinio razliku prihvatljivijom. Ponovno je dobru partiju odigrao Leon Radošević koji je zabio deset koševa, dok je najefikasniji u redovima pobjednika bio bivši kapetan Crvene zvezde Luka Mitrović sa 16 poena, šest skokova i četiri asistencije. Domaćina je predvodio Kristopher Richard s 21 košem.

U ostalim susretima kola ALBA je bez Krešimira Nikića u sastavu pobijedila Turudićev Mittledeutcher rezultatom 80-89. Bivši junior Cedevite na parketu je proveo samo jednu minutu i za to vrijeme ostao bez učinka. Bayeruth je svladao ratiopharm ulm 74-84 na krilima izvrsnog Gabea Yorka koji je zabio 24 poena, pa domaćinima nije pomogla ni izvrsna utakmica bivšeg člana Boston Celticsa Lukea Harangodyja koji je ubacio 20, uz to uhvativši i 15 skokova. Telekom Bonn je u gostima bio bolji od Braunschweiga 73-76, a susret je s pet vezanih poena riješio Yorman Polas Bartolo koji je utakmicu završio s 13 koševa i šest skokova. Bayern Aleksandra Đorđevića je unatoč fantastičnoj predstavi Briona Rusha koji je s 35 koševa i sedam trica predvodio domaćine došao do nove pobjede svladavši Göttingen rezultatom 72-78. Bavarce je predvodio srebrni s Europskog prvenstva Vladimir Lučić s 18 poena. Jedini preostali domaći trijumf upisao je Ludwigsburg koji je pred domaćom publikom nadvisio Fraport Skylinerse 79-62 i došao do svoje druge pobjede u sezoni.