Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatski europarlamentarci stali u obranu interesa hrvatske košarke

Hrvatski europarlamentarci stali u obranu interesa hrvatske košarke

Autor: Basketball.hr

Trebamo pomoći nacionalnim reprezentacijama da predstavljaju svoje države u najjačem sastavu.

Zastupnica Ivana Maletić je temeljem problema s kojim ju je upoznao Hrvatski košarkaški savez (HKS) poslala pisma predsjedniku Europske komisije Jean Claude Junckeru, povjereniku Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tiboru Navracsicsu, povjerenici za tržišno natjecanje Europske komisije Margethe Vestager i predsjedniku ECA-e Jordi Bertomeu s ciljem rješavanja problema nacionalnih košarkaških reprezentacija i nastupa njihovih igrača na utakmicama reprezentacija. Inicijativu je podržalo 30 zastupnika iz 13 država članica te ukupno devet hrvatskih zastupnika; uz zastupnicu Maletić inicijativu su potpisali zastupnici Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Željana Zovko, Marijana Petir, Biljana Borzan, Tonino Picula, Ivan Jakovčić i Ruža Tomašić.

U europskoj košarci već je neko vrijeme aktualan problem koji je nastao kao posljedica postupanja nekoliko europskih košarkaških klubova organiziranih u tvrtku pod nazivom Euroleague Commercial Assets S.A.(ECA). ECA koristi kalendar natjecanja Turkish Airlines Eurolige kao sredstvo za sprječavanje igrača da nastupe za svoje nacionalne reprezentacije na kvalifikacijskim utakmicama za svjetski kup 2019. koje će se igrati u studenom 2017. i veljači 2018., a koje su ujedno i kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokyu 2020.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) već je 2014. godine javno objavila svoju odluku o promjeni sustava natjecanja kojom se na razini svih međunarodnih saveza uvodi igranje kvalifikacijskih utakmica na bazi domaćin – gost. Samo četiri od tih utakmica se igraju tijekom klupske sezone što je minimalno u usporedbi s ostalim timskim sportovima. 11 klubova Eurolige – tri iz Španjolske i Grčke, dva iz Turske te po jedan klub iz Litve, Izraela i Rusije odlučili su uskladiti svoja klupska natjecanja s utakmicama reprezentacija za Svjetski kup 2019.  što dovodi do kalendarskih preklapanja utakmica i nemogućnosti igrača da nastupaju za svoje reprezentacije. Time se jasno  krše odredbe Ugovora o funkcioniranju Europske Unije kao i Rezolucije o integriranom pristupu sportskoj politici: dobro upravljanje, dostupnost i integritet 2016/2143 na način da se, između ostalog, monopolizira pristup vodećim europskim košarkašima koji su vezani ugovorom te ih se isključuje iz natjecanja nacionalnih reprezentacija koji bi trebali biti nositelji europskih košarkaških vrijednosti, ali i sportskih vrijednosti općenito.

Zastupnica Maletić tom je prilikom naglasila: „Pokrenula sam ovu inicijativu jer je nužno pronaći rješenje za ovu situaciju u europskoj košarci koja je nastala zbog kalendarskih preklapanja. Trebamo pomoći nacionalnim reprezentacijama da predstavljaju svoje države u najjačem sastavu i da na najbolji mogući način promiču sportski identitet i solidarnost s nacionalnim sportom u cjelini.“

ECA-inim odbijanjem usklađivanja kalendara krše se pisana i usmena jamstva dana Europskoj komisiji i FIBI, kao i jamstva dana u postupku vođenim pred Glavnom upravom za tržišno natjecanje te je sada izuzetno važno pronaći najbolje rješenje, naglašava se u priopćenju za medije.