Hrvatska
Regija
Hrvatski igrači koji su obilježili povijest ABA lige

Hrvatski igrači koji su obilježili povijest ABA lige

Koji su hrvatski igrači obilježili regionalnu ligu rezultatima, igrom i izuzetnim talentom.

U 17 godina postojanja najkvalitetnijeg regionalnog košarkaškog natjecanja na ovim prostorima čak sedmorica igrača iz naše zemlje su izabrana za MVP, pritom su četiri puta bili najbolji strijelci prvenstva

Hrvatski košarkaši imaju neizmjerno veliki značaj za ABA ligu, daju izuzetnu kvalitetu ovom regionalnom prvenstvu i slobodno možemo kazati kako su u mnogo čemu doprinijeli da ABA liga postane ono što je sada, najkvalitetnije sportsko natjecanje na ovim prostorima.

Nekada su bivšom Jugoslavijom harali Krešimir Ćosić, Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa, a posljednjih godina tu štafetu ponijeli su Luka Žorić, Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Miro Bilan, Ante Tomić, Marko Popović, Andrija Žižić i mnogi drugi.

U dosadašnjih 17 sezona u ABA ligi, čak sedmorica Hrvata izabrani su za MVP te su četiri puta bili prvi strijelci lige. Među igračima koji su dominirali prethodnih godina treba istaknuti Luku Žorića, koji je dva puta proglašen za najboljeg košarkaša ovog regionalnog natjecanja, 2011. u dresu Zagreba te prethodne sezone s Cibonom kada je istovremeno ponio i titulu najboljeg strijelca.

Zanimljivo je kako je prve sezone, već davne 2001-2002, u ABA ligi briljirao Hrvat Marino Baždarić koji je s Union Olimpijom osvojio regionalno natjecanje, a pritom bio MVP i najbolji šuter. Veći dio svoje karijere proveo je u ABA ligi, igrajući za Olimpiju, Cibonu, Cedevitu u čijem dresu je 2014. godine stigao do mirovine.  

Ogroman doprinos regionalnom prvenstvu pripada i Anti Tomiću koji je sa Zagrebom bio najkorisniji igrač u sezoni 2008-09. Koliko mu je to pomoglo, pokazuje i činjenica da je odmah poslije toga prešao u Real, jedan od najvećih europskih klubova, a potom je draftiran od strane Utah Jazzera. Tomić trenutno sa velikim uspjehom igra za Barcelonu.

Dubok trag u ABA ligi ostavio je i Dario Šarić, jedan od najvećih košarkaških talenata na ovim prostorima koji je sa Cibonom 2014. godine usred Beograda osvojio ABA ligu, kada su Partizan i Crvene zvezda bili apsolutni favoriti pred svojim navijačima. Međutim, Šarić i njegovi suigrači nisu tako isplanirali, a krilni košarkaš zagrebačkih "vukova" odličnom igrom dizao je na noge publiku u beogradskoj Areni. Definitivno je to je bila sezona koju je obilježio ovaj hrvatski igrač u kojoj je proglašen za MVP regionalnog ABA natjecanja i bio prvi strijelac prvenstva. Već tada se moglo vidjeti kako će njegova karijera ići samo uzlaznom putanjom što su pokazali i klubovi za koje je poslije igrao, u Anadolu Efesu i u NBA ekipama Philladelphia 76ers i Minnesota Timberwolves.

Nakon Šarića na scenu stupa Miro Bilan koji je sa Cedevitom postigao odlične rezultate u ABA ligi. U ABA sezoni 2015-16 proglašen je za MVP regularnog dijela ovog najboljeg klupskog natjecanja. Pored tog prestižnog priznanja, dvije sezone zaredom uvršten je u najbolju petorku prvenstva. Kasnije ga je profesionalna karijera je odvela prvo u Francusku, igrao je za SIG Strousburg, a ove sezone je u Asvelu, momčadi koja će od iduće sezone biti redovan sudionik Eurolige.

Nemjerljiv trag u ABA ligi ostavili su i Bojan Bogdanović, kao i Marko Popović.

Košarkas Zadra, inače sin jednog od najboljih košarkaša iz Dalmacije svih vremena Petra Popovića, najzaslužniji je što je zadarska momčad 2003. osvojila naslov najboljeg u ABA ligi. Istovremeno je proglašen za najkorisnijeg učesnika Final Foura .

Iako nije osvojio ABA naslov dok je igrao za zagrebačku Cibonu, nema dileme kako se u slučaju Bojana Bogdanovića radi o izuzetno kvalitetnom krilnom beku i jednom od najboljih košarkaša koji su igrali na ABA terenima u proteklom desetljeću. Tome u prilog idu i klubovi za koje je igrao poslije Cibone, to su euroligaški Fenerbache Ulker nakon kojeg odlazi u NBA gdje je igrao za Brooklyn Netse, Washington Wizards, a trenutno je u Indiana Pacersima. Svagdje sa zapaženim uspjehom!

Naravno, ne treba izostaviti ni Andriju Žižića, koji je igrao za podosta ABA momčadi – Split, Cibonu, Cedevitu, a u sezoni 2010-11 proglašen je prvim strijelcem prvenstva. Impozantna je njegova karijera, igrao je za europske velikane poput Barcelone, Olympiacosa, Panatihinaikosa, Maccabija, Galatasaraya...

Marino Baždarić

Datum rođenja: 25.11.1978

Mjesto rođenja: Rijeka

Pozicija: bek

Klubovi u ABA ligi: Olimpija, Cibona, Cedevita

Proglašen MVP regionalnog natjecanja u sezoni 2001-02

Prvi strijelac lige iste sezone sa prosjekom 26,23



Ante Tomić

Datum rođenja:17.02.1987

Mjesto rođenja: Dubrovnik

Pozicija: centar

Klubovi u ABA ligi: Zagreb

Proglašen za MVP lige u sezoni 2008-09


Luka Žorić

Datum rođenja: 5.11.1987

Mjesto rođenja: Zadar

Pozicija: centar

Klubovi u ABA ligi: Cibona, Olimpija, Zagreb, Cedevita

Proglašen za MVP dva puta, sezona 2010-11 I 2017-18

Prvi strijelac natjecanja prošle sezone sa 19,17


Dario Šarić

Datum rođenja:8.4.1994

Mjesto rođenja: Šibenik

Pozicija: krilo

Klubovi u ABA ligi: Cibona

Proglašen za MVP igrača u sezoni 2013-14

Prvi strijelac lige sa 16,23


Miro Bilan

Datum rođenja: 21.7.1989

Mjesto rođenja: Šibenik

Pozicija: centar

Klubovi u ABA ligi: Zadar, Cedevita

Proglašen za MVP u sezoni 2015-16



Marko Popović

Datum rođenja: 12.6.1982

Mjesto rođenja: Zadar

Pozicija: plejmejker

Klubovi u ABA ligi: Zadar, Cibona

Proglašen za najkorisnijeg igrača Final Four-a u sezoni 2002-03



Bojan Bogdanović

Datum rođenja:18.4.1989

Mjesto rođenja: Mostar

Klubovi u ABA ligi: Cibona


Andrija Žižić

Datum rođenja: 14.1.1980

Mjesto rođenja: Split

Pozicija: Krilni centar

Klubovi u ABA ligi: Cibona, Cedevita

Najbolji strijelac natjecanja u sezoni 2009-10


*Jasno je da tekst ABA lige i New Media Teama nije obuhvatio sve igrače koji su svojim iznimnim kvalitetama doprinosili ugledu ABA lige. U ovom je prilog stavljen na one koji su svojim igrama ostavrili značajne rezultate, timske i pojedinačne.