Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatski 'Kinezi' bolji od Finske

Hrvatski 'Kinezi' bolji od Finske

Autor: HKS

Svaka je pobjeda važna...

B reprezentacija Hrvatske pobjedom nad Finskom 77-70 započela je kinesku avanturu. 

Hrvatska reprezentacija je odlično otvorila utakmicu, s naglaskom na dobro odrađene napadačke akcije te je prvu četvrtinu završila s dvoznamenkastom prednošću nad Finskom. 

Lovre Bašić u prvoj dionici s 5 poena postiže stopostotni učinak s ubačenom tricom i dva slobodna bacanja odradivši usput i dvije asistencije i jednu osvojenu loptu.  Martin Junaković je u ovoj dionici pridodao 6 poena s 2 koša i 2 slobodna bacanja.

U drugoj četvrtini hrvatska igra doživljava umjereni pad te Finska nadoknađuje napravljenu razliku  i prelazi u vodstvo pa se na poluvrijeme odlazi s 42:39 za Fince.

Naši reprezentativci za vrijeme velikog odmora zasigurno dobivaju korisne upute izbornika Anzulovića jer do kraja utakmice pružaju solidne akcije i obrambeni otpor te vraćaju vodstvo i u posljednjoj dionici ga kontinuirano povećavaju da bi utakmica završila rezultatom 70:77 za Hrvatsku.

Karlo Žganec je ubacio 16 poena, napravio dva obrambena i dva napadačka skoka te 4 puta asistirao čime se pokazao najefikasnijim igračem na utakmici. Kapetan Josip Bilinovac je postigao 14 poena, a dvoznamenkast je još bio i Domagoj Bošnjak s 10 poena.

Finskoj reprezentaciji je najviše pružio kapetan Carl Lindbom koji je postigao 17 poena uz 3 osvojene lopte.

Iako su reprezentacije po većini statističkih pokazatelja bile blizu (18 finskih asistencija, a 16 hrvatskih, 24 lopte je izgubila Finska, a Hrvatska 23, ukupno 35 skokova za Finsku, a 37 za Hrvatsku), rezultat je bio na našoj strani većinu vremena, a imalo smo i vodstvo od 14 poena, dok je najviša prednost finske reprezentacije iznosila 3 poena.

Kompletna statistika OVDJE.

Izbornik Dražen Anzulović javio se iz Kine s vrlo realnim osvrtom na utakmicu: „Prva utakmica ove ekipe zajedno i vidjele su se oscilacije. Odlična prva četvrtina, no nismo uspjeli održati ritam utakmice kakav smo željeli, između ostalog i zbog loše rotacije s klupe. Mogu reći da su dečki na trenutke pokazali kako treba igrati. Imali smo i dosta propadanja, što je možda i normalno s obzirom na fizičku pripremljenost jer je teško s deset dana treninga držati utakmicu u kontroli 40 minuta. Dobili smo jednog, može se reći, al pari protivnika i to me veseli, iako ja mislim da ova ekipa može i bolje.“

Sutra, 15. kolovoza, s početkom u 13:30, reprezentacija Hrvatske se susreće s Tunisom.