Europa i Svijet
Hrvatski suparnik porazom zaključio pripreme

Hrvatski suparnik porazom zaključio pripreme

Autor: Paulo Sarić

Turska je preokretom došla do sedme pobjede uoči Europskog prvenstva.

Danas je na rasporedu posljednja pripremna utakmica uoči EuroBasketa. Ostala su samo četiri dana do početka europske košarkaške smotre i tek su Njemačka i Francuska odlučile odigrati pripremni susret u nedjelju. U radnim poslijepodnevnim satima, kako bi im ostalo dovoljno vremena za posljednje odluke i put.

Jučer su odigrane tri utakmice. Na turniru u Varšavi susreli su se Velika Britanija i Izrael te Poljska i Mađarska, dok su u Istanbulu snage odmjerili domaćin Turska i Crna Gora.

Iako je Izrael pokazivao dobre igre u dosadašnjem tijeku priprema, u posljednjem su susretu naletjeli na izvrsno raspoloženu Veliku Britaniju koja je bez problema došla do pobjede 85-64. Već je prva četvrtina naznačila smjer u kojemu će se utakmica kretati, a do poluvremena je bilo + 15 za Britance. Izrael se pokušao vratiti u susret, no jučer nisu mogli protiv šuterski raspoloženih Britanaca koji su ubacili čak 12 trica. Posebno se istaknuo Daniel Clark koji je zabio 25 poena, dok je bolji od ostalih u Izraelu bio Richard Howell sa 17 koševa i šest skokova.

U drugom susretu igranom u glavnom gradu Poljske domaćin je svladao Mađarsku rezultatom 74-64. Prvi protivnik Hrvatske u Cluju odigrao je vrlo dobru utakmicu te su 30 minuta bili ravnopravan suparnik. Ključnom se pokazala treća četvrtina u kojoj su Poljaci odigrali izvrsnu obranu i limitirali naše sjeverne susjede na samo 11 poena te izgradili prednost koju su sačuvali do kraja susreta. Najefikasniji igrač utakmice bio je Przemyslaw Karnowski sa 21 košem i čak 13 skokova dok je Mađare, koji su nastupili bez svog najbolja igrača Hange, predvodio Csaba Ferencz sa 16 poena.

U Istanbulu su se susreli domaćin EuroBasketa Turska i Crna Gora. Iako su Crnogorci jako dobro otvorili susret i nakon prve četvrtine sagradili prednost od 13 koševa, u nastavku je sve proteklo u znaku domaćina. Čak 33 zabijena koša u drugoj četvrtini dala su poticaj Turcima na krilima kojega su na koncu došli do svoje šeste uzastopne pobjede u pripremnim utakmicama, rezultatom 84-70. Domaćine je predvodio novi suigrač Ante Tonija Žižića Cedi Osman sa 19 poena, dok je najbolji u redovima Crne Gore bio Nikola Vučević s 12 koševa i osam skokova.