Europa i Svijet
Hrvatski talenti u NBA – Sve što trebate znati o novoj sezoni

Hrvatski talenti u NBA – Sve što trebate znati o novoj sezoni

Autor: Z.D. Photo: Marin Sušić/HKS

Hrvatski košarkaši u novoj će sezoni imati još jednu priliku za dokazivanje u NBA ligi. Saznajte za koga će igrati i kakvi su im izgledi za osvajanje titule.

Hrvatska će i u novoj sezoni imati svoje košarkaše u najjačoj ligi svijeta. U NBA ligi opet bi zapaženu ulogu trebali imati Ivica Zubac i Bojan Bogdanović, dok se naslovu prvaka nada Dario Šarić koji se pridružio Nikoli Jokiću u Denveru.

Hrvatski košarkaši u NBA ligi nastupaju još od 1989. godine, kada je Dražen Petrović došao u redove Portland Trail Blazersa. Nakon njega u Sjedinjenim Američkim Državama okušali su se praktički svi naši najbolji igrači, a posebno uspješni bili su Toni Kukoč u Chicago Bullsima i Žan Tabak u Houston Rocketsima, osvajači NBA titule.

Tradicija nastupa naših košarkaša u NBA ligi nastavljena je sve do danas. U novoj sezoni ponovo će Hrvati imati minutažu na najvećoj svjetskoj košarkaškoj pozornici:

  • Bojan Bogdanović kao povratnik u redove Brooklyn Netsa,

  • Ivica Zubac kao važan član Los Angeles Clippersa,

  • Dario Šarić kao novi igrač Denver Nuggetsa.

Bogdanović još nije rekao svoju zadnju u NBA ligi

Kad su u pitanju hrvatski košarkaši u NBA, Bojan Bogdanović je definitivno ostavio najdublji trag od novijih generacija. Među elitom nastupa još tamo do 2014. godine, kada je potpisao za Brooklyn Netse. Zatim je još igrao za Washington, Indianu, Utah, Detroit i New York, da bi se u novoj sezoni vratio u redove Netsa.

Bogdanović je u najboljim danima zabijao u prosjeku oko 20 koševa po utakmici, a u svojoj dugoj NBA karijeri ima prosjek 15,2 koševa po utakmici. Danas Bojan ima 35 godina i više nije na svom vrhuncu, ali definitivno ima što dati američkoj profesionalnoj košarci.

Otkad igra košarku bivši hrvatski reprezentativni kapetan uvijek je bio među najboljim igračima svojih momčadi. No, naslov NBA prvaka nije uspio osvojiti. Ako pogledamo što kažu online kladionice na MightyTips stranici, to će biti teško ostvariti i u sezoni 2024./25. Naime, Brooklyn je ocijenjen kao jedna od najslabijih momčadi uoči otvaranja nove sezone i malotko vjeruje da može uopće do doigravanja. Ipak, Bojana to neće pokolebati. O odlasku iz NBA uopće ne razmišlja.

Bojan Bogdanović u nedavnom intervju za španjolske medije: "'Mislim da više neću igrati u Europi. Uopće ne razmišljam u tom smjeru."

Zubac među Hrvatima s najviše kontinuiteta


Neki NBA hrvatski igrači nisu došli među košarkašku elitu s velikim očekivanjima, no ugodno su iznenadili svojim nastupima. Među njih definitivno spada Ivica Zubac koji od 2016. godine nastupa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zubac cijelu svoju NBA karijeru provodi u Los Angelesu. Počeo je s Lakersima 2016. godine, a od 2019. godine nastupa za Clipperse, u kojima dobiva sasvim pristojnu minutažu. Njegov prosjek u NBA ligi je 11,7 koševa i 9,2 skokova, a posebno dobar bio je u doigravanju prošle sezone, kada je imao odličan učinak na svojoj centarskoj poziciji.

Za razliku od drugih hrvatskih košarkaša koji stalno mijenjaju klubove, Zubac ima kontinuitet i s 27 godina polako sazrijeva na velikoj sceni. Clippersi pak igraju iz sezone u sezonu u doigravanju NBA lige, što je dodatan plus za Ivicu i njegovo stjecanje iskustva. U novoj sezoni ambicije kalifornijskog kluba su ipak nešto manje, ali prostora za Zupca bi i dalje na parketu trebalo biti.

Šarić se pridružuje Jokiću u Nuggetsima


Kad su u pitanju hrvatski košarkaši u NBA ligi koji su došli u Ameriku s velikim očekivanja, tu je svakako Dario Šarić prvo ime. Ovaj 30-godišnji Šibenčanin igrao je iznimno dobro dok je bio tinejdžer u redovima Cibone, a i kao član Anadolu Efesa.

No, u NBA ligi nije uspio napraviti veliku karijeru. Doduše, imao je solidne epizode u redovima Philadelphije, Minnesote i Phoenixa, no ozljeda koljena usporila je njegov razvoj. Prethodna sezona s Golden State Warriorsima nije bila uspješna i zato je dobro da je prešao u redove Denver Nuggetsa.

Tamo će igrati s Nikolom Jokićem, čija je NBA karijera išla sasvim suprotnim smjerom. Naime, od srpskog košarkaša nije se mnogo očekivalo u Americi, no postao je MVP i osvojio naslov. Šarić će s njim u momčadi imati bolju priliku boriti se za titulu od svih drugih Hrvata u novoj sezoni.

Šarić o uspjehu Jokića i drugih košarkaša sa Starog kontinenta: "Prednost europskih igrača u NBA ligi je košarkaška inteligencija. To je ono što im daje priliku nadmetati se na najvišem nivou košarke."

U svakom slučaju, hrvatski košarkaši u NBA u 2025. godini možda neće biti među najboljim strijelcima i neće igrati najvažniju ulogu u ključnim utakmicama. No, svakako će se čuti za njih i svojim će nastupima motivirati mlade u Hrvatskoj da se započnu baviti košarkom.

Zato je važno da NBA hrvatski igrači i dalje postoje, jer upravo oni svojim nastupima vuku našu košarku prema naprijed i daju priliku novijim generacijama da puno lakše dođu među elitu, nego što je to bio slučaj devedesetih godina kada su u Ameriku pokušavali otputovati Petrović, Kukoč, Vranković, Tabak i Rađa...