Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvatsko finale u Njemačkoj

Hrvatsko finale u Njemačkoj

Autor: Paulo Sarić

Drijenčićeva momčad je prvi puta u povijesti slavila u majstorici na gostujućem terenu.

Predvođena izvrsnim Rickeyjem Pauldingom, momčad vareškog trenera svladala je u gostima pred više od 6000 gledatelja Ratiopharm Ulm rezultatom 75-78 i izborila plasman u finale Bundeslige.

Ključna je bila prva četvrtina. Domaćin je susret otvorio sa vodstvom 2-0 i malo tko je očekivao da će to biti jedina prednost Ulma u na utakmici. No, nervoza je učinila svoje. Od prvih 14 šuteva upućenih prema košu Drijenčićeve momčadi, Ulm je zabio samo jedan što je omogućilo gostima da se rano, već u osmoj minuti, odvoje na dvoznamenkastu prednost. Jasno, domaćin se nije predavao te se u nastavku konsolidirao i u jednom trenutku prišao samo na posjed razlike ali tada se razigralo ubojito američko krilo i sa dvjema tricama i zakucavanjem vratilo Oldenburg na dvocifrenu prednost. O nervozi u redovima domaćina dovoljno govori podatak da su prvu tricu ubacili tek nakon 16 i pol minuta igre. Na poluvrijeme se otišlo sa 31-40.

U nastavku se očekivao preokret favoriziranog Ulma, no do njega nije došlo. Momčad hrvatskog stručnjaka je uspješno održavala svoju prednost, a posljednji pokušaj ekipe u crnim dresovima da se pred svojom publikom domognu finala došao je krajem posljednje dionice kada su prišli na samo dva poena zaostatka. No, u ključnom napadu Günther gubi loptu nakon čega Paulding završava na liniji za slobodna bacanja odakle odvodi svoju momčad na dva posjeda prednosti osam sekundi prije kraja što je značilo samo jedno. Finale.


Upravo je Paulding bio najbolji igrač susreta sa 27 poena i tricom 5/6, dok je Massenat dodao 15. Kod domaćina je četvoricu dvoznamenkastih strijelaca predvodio Morgan sa 17 koševa.

Finale Oldenburga i Brose Basketsa bit će repriza onoga iz 2013. godine kada je momčad iz Bamberga slavila s 3-0. Prvi susret dvoboja u kojemu će se sučeliti dva hrvatska predstavnika, pošto Leon Radošević nastupa za aktualnog prvaka Njemačke, igrat će se u nedjelju sa početkom u 15 sati.