Intervjui
Hrvoje Garafolić: Nadam se da se sljedeće sezone Dinamo može ozbiljnije uključiti u borbu za vrh

Hrvoje Garafolić: Nadam se da se sljedeće sezone Dinamo može ozbiljnije uključiti u borbu za vrh

Autor: Kristijan Kuvedždić/KK Dinamo Photo: KK Dinamo Zagreb

Moramo sačuvati jezgru ekipe

Košarkaši Dinama svoju drugu sezonu u FavBet Premijer ligi završili su ispadanjem u polufinalnoj seriji od Zadra. Regularni dio sezone, Dinamo je završio na petom mjestu, u četvrtfinalu je izbacio Cedevitu Junior, dok je u polufinalu ipak prejaka bila favorizirana momčad Zadra. Povijesni je to uspjeh za košarkaše Dinama, budući da su svoju prvu sezonu u ligi okončali u četvrtfinalu, također s porazom od Zadra.

Osim u prvenstvu, Dinamo se u ovoj sezoni po prvi puta natjecao u međunarodnom natjecanju, Alpe Adria Cupu te u Kupu Krešimira Ćosića. U osam odigranih utakmica u Alpe Adriji, košarkaši Dinama upisali su tri pobjede i pet poraza, što im je bilo dovoljno za četvrto mjesto u skupini. Sredinom veljače, Dinamo je nastupio i na završnici Kupa Krešimira Ćosića, no tamo nije ostvario uspjeh, budući da je bio eliminiran od Cedevite Junior u četvrtfinalu natjecanja.

Pod vodstvom novog trenera Josipa Sesara, Dinamo je prvenstvo otvorio s tri pobjede. Košarkaši Dinama prikazivali su poletnu i brzu igru kojom su odmah prikazali kako su ove sezone spremni za ozbiljan rezultat. Tijekom regularnog dijela sezone, upisali su samo dva kiksa protiv ekipa iz donjeg dijela ljestvice, Zaboka i Šibenke, dok su sve ostale ekipe rutinske padale jedne za drugom.

Ono što košarkašima Dinama nije uspjelo, jest skalp protiv hrvatskih abaligaša, Cibone, Splita te Zadra. Ostaje žal za tim utakmicama jer je bilo sjajnih prilika za pobjedu protiv ovih odličnih ekipa, no na kraju je pobjeda uvijek bila ispuštena iz ruku. Pogotovo se to odnosi na gradske derbije protiv Cibone te polufinalnu seriju sa Zadrom u kojoj je Dinamo pokazao da može ozbiljno parirati i iskusnim abaligašima.

Rezime sezone KK Dinamo napravio je s kapetanom, Hrvojem Garafolićem.

 

Dinamo je izborio povijesno polufinale, jesi li zadovoljan time?

Teško je biti zadovoljan s dva poraza u polufinalu. Mislim da nismo bili na pravoj razini i da smo mogli pružiti puno bolji otpor, pogotovo u drugoj utakmici u Zagrebu. Mi jednostavno nismo bili pravi, ušli smo u nervozu i previše griješili. No, svakako ne mogu biti nezadovoljan. Izborili smo polufinale, ispali u tijesnim utakmicama protiv najbolje hrvatske momčadi. Ostaje nam žal što nismo seriju vratili u Zadar i tamo se izborili za finale. Presudilo je njihovo iskustvo igranja teških utakmica. Puno bolje znaju izboriti prekršaj, igrati čvrsto bez prekršaja.

Kakvo ti je mišljenje o kvaliteti lige ove sezone?

Očekivao sam ovakav omjer snaga u ligi, no svakako me iznenadilo loše Škrljevo te Bosco koji je igrao van svake konkurencije. Mislim da bi liga iduće sezone mogla biti dosta opasna, pogotovo zbog ambicioznog Osijeka i Kvarnera. Ove godine se vodeća petorka odvojila na vrhu. Mi i Cedevita smo se borili za tu četvrti poziciju, što mi je bilo u skladu s očekivanjima. Nadam se da se Dinamo u idućoj sezoni može ozbiljnije uključiti u borbu za vrh.

Što je moglo biti bolje u sezoni?

Nismo imali kontinuitet. Jako smo oscilirali, no tu više naše glave trebaju tražiti odgovore. Žao mi je da naša igra nije rasla uzlaznom putanjom nego smo imali stvarno velike oscilacije. Tome su puno pomogle i ozljede, koje su nas pratile kroz cijelu sezonu. Žao mi je što nismo napravili skalp protiv abaligaša, Osim protiv Splita, sa svima smo igrali egal utakmice. U završnici nam je uvijek nedostajalo mirnoće. Trebali smo osigurati to četvrto mjesto jer smo kvalitetom to zaslužili. Poraz od Zaboka kod kuće je svakako bio najteži kiks u sezoni.

Koji je tvoj dojam o Alpe Adria Cupu?

Nemam baš najbolji dojam. Mislim da nitko to natjecanje nije shvaćao preozbiljno. Suđenje je bilo prilično loše, dvorane su bile prazne. Ekipe su bile sastavljene od nekoliko dobrih stranaca te domaćih koji su tamo da popune mjesto.

Što treba Dinamu u novoj sezoni?

Moramo ostaviti jezgru ekipe. Jako bi nam dobro došlo pojačanja na bekovskoj poziciji i pod košem, to bi baš drastično podiglo ekipu. Bitno je da nas ostane što više na okupu, kako ne bi razbili kemiju. Iako smo bili najstarija ekipa u ligi, mislim da smo svi pokazali kako smo u jakom dobro stanju te smo pokazali svoju kvalitetu.

TEXT: Kristijan Kuvedždić