Hrvatska
HT Premijer liga igrat će se trokružno, donosimo prve reakcije iz klubova

HT Premijer liga igrat će se trokružno, donosimo prve reakcije iz klubova

Autor: Branko Tabak

Velika većina klubova je za, Upravni odbor ima prilično lagan posao.

U Zagrebu je u srijedu održan radni sastanak predstavnika HT Premijer lige: Na sastanku je predložen i predstavljen trokružni način igranja HT Premijer lige koji je velika većina klubova podržala te će se Upravnom odboru HKS-a uputiti prijedlog da se HT Premijer liga igra trokružno, informacija je koja stiže iz HKS-a. 

Nakon klasičnog dvokružnog sustava (jednom domaćin, jednom gost) igrao bi se treći krug. Na osnovu poretka klubovi bi dobili svoje startne brojeve i po Bergeru odigrali treći klub. Šest prvoplasiranih ekipa bi imalo šest domaćih i pet gostujućih utakmica, a ostale ekipe pet domaćih i šest gostujućih.

Bergerova tablica s 12 sudionika 

Predstavnici klubova velikom su većinom prihvatili prijedlog koji im donosi veći broj utakmica te otvara prostor mladim domaćim igračima da se nametnu i postanu nositeljima igre.  

Kako su i u dvokružnom sustavu natjecanja imali probleme s terminima utakmica, dvojbe oko ovog sustava natjecanja iskazali se predstavnici Zadra i Cibone, članovi ABA lige.

- To je 11 utakmica više, sustići će umor svih, ne samo nas. Nama je glavni problem usklađivanje termina utakmica s ABA ligom. Ako se tu pokaže dobra volja ostalih klubova, da ne večeramo s nogu nakon utakmice sa Crvenom zvezdom u Zadru i odmah uskočimo u bus da bi sutra igrali u Osijeku, onda nema problema, rekao nam je direktor KK Zadar Željko Žilavec.

Na istom tragu je i direktor Cibone Domagoj Čavlović.

- Načelno, nemamo problem sa sustavom, no moramo izbjeći probleme koje smo prošle sezone imali s terminima, odnosno pokušaju dogovaranju pomicanja tremina nekih utakmica, izjavio je Čavlović.

Jedan od prijedloga koji se mogao čuti stigao je od predstavnika kluba koji je 'za' trokružni sustav KK Vrijednosnice Osijek Renata Martinka.

- Neka se poštuju termini utakmica domaćina. Kada su ABA-ligaši domaćini mi ćemo se prilagoditi domaćinovom termini, a isto tako red je da se oni prilagode našem kada se utakmice igraju u Osijeku, rekao nam je Martinko ponovivši kako HKS ne priznaje ABA ligu i kako je nacionalno prvenstvo u prvom planu ispred interesa ABA lige i njezinih sudionika.

Kako se utakmice ABA 2 lige igraju sredinom tjedna tako Split nije imao problema sa sudaranjem termina, no ozljede su tijekom prošle sezone prepolovile momčad, promijenile zacrtane ciljeve i dovele do oslanjanja na mlade igrače.

- Bio je to radni astanak u kojem je dominirala kompromisna atmosfera. Svima je interes da se kvaliteta lige, a samim tim i hrvatske košarke podigne, a tomu ovaj sustav sigurno doprinosi. Iako smo na ovaj način dobili 11 novih utakmica, prijavili smo se ABA 2 ligu i sudjelovat ćemo i u regionalnom natjecanju, izjavio je za Basketball.hr direktor splitskih  'žutih' Edo Blažević.  

Splićani su podržali trokružni sustav. No, novi član HT Premijer lige Sonik Puntamika protivi se ovom prijedlogu ukazujući na dva problema

.- Imaju li klubovi dovoljno velike rostere da bi izdržali toliki broj utakmica koji s Kupom Krešimira Ćosića, eventualnim dodatnim kvalifikacijama i doigravanjem približava brojci 50?,  pita se predsjednik KK Sonik Puntamika Mirko Jošić i nastavlja:

- Nadalje, troškovi rapidno rastu. To je je 11 dodatnih utakmica. Domaće, osim troškove sudaca donose redovite logistički troškove poput osiguranja, live streaminga, statistike... Putovanja na gostovanja iziskuju nova sredstva, kazuje namJošić.  

Na kraju prebrojavanja glasova rezultat je 9,5- 2,5 (Zadar, Sonik Puntamika i 1/2 Cibona) za prijedlog i posve je jasno kako će trokružni sustav zaživjeti.

Problema će biti, posebice u dogovaranju termina utakmica između ABA-ligaša i premijerligaša s tvdim stavovima, ali u malo dobre volje, oni će se rješavati u hodu. 

Upravni odbor ima malo vremena za donošenje odluke jer nas već u utorak 2. srpnja očekuje ždrijeb za novu natjecateljsku sezonu. 

Na sastanku je prezentirano i novo, mlađekadetsko jedinstveno natjecanje za U15 uzrasnu kategoriju koje bi se igralo u turnirskom sustavu. 

Vruće ljeto donijelo je i vruće ljetne košarkaške teme. Svi žele pripremiti dobru zimnicu. Početne pozicije su tvrde, ali još je dosta vremena i prostora za kompromise ne bi li svi na kraju početak sezone dočekali neoštećeni.