Hrvatska
HT Premijer liga: Razigrani Zadrani s lakoćom ukrotili uspavane Splićane

HT Premijer liga: Razigrani Zadrani s lakoćom ukrotili uspavane Splićane

Autor: Branko Tabak

Početna prednost u finalu doigravanja Zadru.

Počelo je. Prva utakmica finalne serije doigravanja HT Premijer lige donijela je apsolutnu dominaciju Zadra koji je protiv šuterski indisponiranog Splita slavio 81-53.

Već ne otvaranju utakmice Zadar je zagospodario parketom, posebice ispod koševa. Chinanu Onuaku je dominirao na unutarnjim pozicijama, a kada se vanjska pridružila tricama domaćini su stigli do velikih 16 poena prednosti (23-7) i to impresivnom serijom (19-3).

Splićani su za 14 minuta ‘nabrojali’ tek tri ubačaja iz igre iz 18 pokušaja. U tim trenucima Zadar je bio na uvjerljivih +21 (30-9). Preko Roka Ukića i Blaža Mesičeka Split je prekinuo post i približio se na 33-20, no do poluvremena Zadrani su se vratili u zonu komfora i s +19 otišli prema svlačionici.

Tricama Justina Cartera i Jana Palokaja te atraktivnim zakucavanjem Onuakua Zadar je na otvaranju drugog poluvremena ‘odletio’ do +27 (48-21) i praktički zaključao utakmici. Prednost je rasla i do +31 u 31. minuti

Splićani su tek tada uspostavili ravnotežu u igri i u posljednju četvrtinu bili ravnopravni, no konačni rezultat nisu uspjeli uljepšati.

Zadrani su tako napravili pri od tri koraka prema naslovu državnog prvaka na kojeg čekaju 13 godina. Splićani su ostali na startu.

Kod Zadrana najviše poena postigao je kapetan Dominik Mavra (17), dok je Chinanu Onuaku uz 12 poena imao i 10 skokova te još jednom pokazao koliko je značajan igrač u momčadi trenera Veljka Mršića. U splitskim redovima jedini igrač s dvoznamenkastim brojem poena bio je Blaž Mesiček (14).

Finalna serija se igra po rasporedu 2-2-1, a to znači da se i druga utakmica igra u Krešinom domu u Zadru u petak 28. svibnja s početkom u 18 sati uz izravan prijenos na Arena Sport televiziji.

KOMPLETNA STATISTIKA