Intervjui
I da je Savez drugačije odlučio bilo bi onih koji bi se osjećali oštećeni

I da je Savez drugačije odlučio bilo bi onih koji bi se osjećali oštećeni

Danko Miholić: Problemi će biti izraženi kod svih klubova.

Mrežice miruju i na zapadnom dijelu Zagreba, točnije u Rudešu čija je seniorska momčad tri kola prije kraja prvenstva Prve lige bila na diobi petog mjesta s 10 pobjeda i 9 poraza s šansama da uđe među četiri kluba koji će doigravati za HT Premijer ligu. U klubu je sveprisutan Danko Miholić, savjetnik s poslom skauta Atlanta Hawksa koji nije imao primjedbu na odluku HKS-a o završetku natjecanja. 

”Odluka HKS-a je donesena sigurno nakon određenih analiza ljudi koji vode Savez. S ovakvom situacijom se nikada nismo susreli i sigurno da je bilo koja drugačija odluka donesena da bi neki od klubova se osjećali oštećeni. Bez obzira kakva je odluka mislim da će problemi biti izraženi kod svih klubova” - započinje razgovor Miholić koji se prvo osvrnuo na sezonu seniorske momčadi.

”Sezona je bila otvorena do samog kraja pa tako i mogućnost da uhvatimo doigravanje. Liga je sve bolja i zanimljivija, a jedino bi volio da više mlađih igrača značajnije participira u njoj. Mi smo izgubili neke utakmice koje smo u završnici mogli i dobiti, ali nedostajalo nam je iskustvo u određenim situacijama. Nastavili smo naš glavni plan, a to je razvoj mladih igrača, pa je tako i ove godine nekoliko igrača dobilo priliku i značajno je iskoristilo”.

Nakon odlaska Tomislava Cvitkovića u Sonik Puntamiku nekako na radaru klubova iz višeg ranga se našao Marko Jurič.

”On je nastavio trend podizanja kvalitete svoje igre i rekao bih da je došao na nivo da se okuša u klubu iz većeg ranga natjecanja. Nadamo se da bi se to moglo dogoditi već ovoga ljeta. Što se tiče Cvitkovića on je samo nastavio trend odlaska naših igrača u klubove iz HT Premijer lige kao što su prije njega to činili Krešimir i Luka Ljubičić, Ivan Tvrtko Majić, Luka Ćutuk pa i Bruno Perić”.

Za Cvitkovića su Zadrani platili i prijelaz iz kluba u klub što nije tako čest slučaj.

”To bi trebalo biti potpuno normalno i poslovno kako bi klubovi imali nagradu za uloženi rad s igračem koji ih je napustio. Nadam se da će ovo postati praksa, a ne tek izuzetak”.

Rudeš je jedan od klubova koji ove sezone nije mjenjao trenera na klupi seniorske momčadi.

"Milan Ličina je već niz godina u našem klubu. Mislim da se osjeća jako dobro. Radi dobro što pokazuju i rezultati i vjerujem da će i na jesen biti naš oslonac u novoj sezoni”.

Uz seniorsku momčad Rudeša vrijedi istaknuti omladinski pogon koji je ove sezone napravio novi veliki iskorak.

”Pa svakako. Naša kadetska i pretkadetska selekcija su nastupile u Jedinstvenoj ligi, a selekcija U13 i juniori su uoči prekida već praktički bili na korak od nastupa na PH, pa možemo reći da su sve klupske selekcije izborile PH. Moramo pohvaliti projekte HKS-a u vidu Jedinstvene lige uz možda mišljenje da bi trebalo na određeni način struktuirati sustav natjecanja prije svih kod kadeta da se manje financija troši na putovanja i odigravanje samo jedne utakmice. U svim tim selekcijama imamo dosta igrača koji će u budućnosti obući dres naše seniorske momčadi, ali napraviti i veći iskorak u karijeri. Imamo odlične uvjete za rad mlađih kategorija kroz našu malu dvoranu i dvoranu OŠ Rudeš. Ovaj iskorak našeg omladinskog pogona je rezultat stručnog rada trenera Edina Hadžića, Roberta Kovačeva, te naših novih mladih trenera i bivših igrača kao što su Filip Torić, Mario Štirjan, Luka Jelaska i Mario Galić, a sve pod mentorstvom našeg dopredsjednika kluba Nevena Spahije".

Puno pažnje Rudeš pridaje mlađim dobnim kategorijama što smo već i ranije naglašavali s projektima kao što je Mini liga U9 te pokrenuti prošlogodišnji ljetni kamp.

"Kamp je nešto novo što smo pokrenuli prošle godine kada je odaziv djece bio zadovoljavajući. Imali smo za goste kampa košarkaše s NBA iskustvom kao Gordan Giriček i Damjan Rudež, reprezentativce Hrvatske Filipa Krušlina, Krunoslava Simona, Roka Prkačina i Krešimira Ljubičića, te trenere Nevena Spahiju (pomoćni trener Memphis Grizzliesa) i Juricu Goolemca, trenera Cedevite Olimpije. Nešto slično smo zamislili i ovo ljeto, ali nam ostaje vidjeti kada će završiti ova epidemija koronavirusa. Ukoliko kamp ne bude u predviđenom terminu razmišljanja smo da termin pomaknemo bliže početku nove školske godine. Uz to za slijedeću sezonu pripremili smo nove klupske projekte koje planiramo prezentirati početkom nove školske godine”.

Nakon svih problema s pandemijom i potresom u Zagrebu izvjesno je da nas čeka puno zahtjevnije razdobolje.

”Svi se moramo solidarizirati na određeni način. Nemamo pravo gubiti nadu u bolje sutra. Strategija klubova mora biti na prvom mjestu. Mi tu viziju razvoja mladih igrača pokušavamo dalje širiti, a sigurno da će i veliki broj klubova nastaviti u tom trendu. Igrač prije svega svojim radom i odnosom treba zaslužiti priliku, i prilika onda mora doći. Ja sam uvjeren da u Hrvatskoj ima puno dobrih trenera i mladih igrača koji su spremni našu košarku podići na veći nivo. Što se tiče jeseni u klubu već sada se radi na novim projektima i aktivnostima te s nestrpljenjem očekujemo povratak na košarkaške terene” - zaključio je razgovor Miholić.